У Луцьку презентували книгу «Майдан і церква»

У Луцьку презентували книгу «Майдан і церква»

06.01.15 09:28 0 702
У Луцьку презентували книгу «Майдан і церква. Хроніка подій та експертна оцінка» – унікальну за змістом збірку аналітичних а документальних свідчень духовно-релігійної інспірації Українського Майдану зими 2013-2014 років.

Про це IA ZIK повідомили у прес-службі Волинської облради.

Книга є наслідком моніторингу подій зими 2013-2014 років – українського Євромайдану. Вміщуючи найрізноманітніші точки зору та ілюстровані матеріали, її упорядники зосереджуються на безпосередньому висвітленні Революції гідності у її духовно-релігійній іпостасі. До збірки увійшли хронологія подій, офіційні документи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних об’єднань, звернення та заклики релігійних лідерів до народу і до влади, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих і пасторів, експертні оцінки політиків, державних діячів та релігієзнавців.

Редакційний колектив – група вітчизняних академічних релігієзнавців з Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України Людмила Филипович, Оксана Горкуша, Віта Титаренко.

«Ця книга цінна тим, що в ній зафіксували те, що насправді відбувалося на Майдані. І можна щось переписати, щось пояснити, виправдати, але тут як були представлені церкви, так і залишилися», – зауважила відповідальний редактор видання Людмила Филипович, яка прибула на презентацію до Луцька.

Зі слів Людмили Олександрівни, представники української православної церкви КП, греко-католицької та римо-католицької церков від самого початку зрозуміли суть того, що відбувається на Майдані. «Вони попередили українців, що їх чекають складні часи, закликали українців скористатися можливістю та виборювати свободу. А українці вистояли на Майдані тому, що завжди відчували присутність церкви на Майдані. Церква показала, що вона є природньою частиною суспільства. Церква склала іспит на народність», – підкреслила Людмила Филипович.

На думку першого заступника голови обласної ради Олександра Пирожика, роль церкви і священиків під час Революції гідності важко переоцінити, оскільки вона стала цементуючим ядром, яке наситило Майдан духовною глибиною і перетворило Майдан у Революцію гідності. Тож поява книги-хроніки про це – чудовий подарунок усім українцям, волинянам, своєрідна пам’ять-настанова поколінням прийдешнім.

«У центрі Майдану стояла капличка греко-католицької церкви в наметі. І щоразу, коли ми приїжджали в Київ, її відвідували. Разом із моїм побратимом, комендантом луцького наметового містечка, депутатом обласної ради Миколою Собуцьким читали в тій капличці псалми. Не можу оминути увагою події 11 грудня 2012 року, коли наш волинський священик Іван Сидор врятував Майдан від зачистки «Беркута», б’ючи у дзвони Свято-Михайлівського монастиря. Пригадую також страшні події 18 лютого 2014 року, коли на Майдані з’явилися перші масові жертви. Тоді вже не тільки лютував «Беркут», а й почали стріляти снайпери. Приїхавши зранку до Києва, зупинилися біля Володимирського патріаршого собору. Було трохи вільного часу – і ми пішли до храму, поставили свічки, помолилися… А вже після цього пішли на Майдан. І коли я опинився в самісінькому епіцентрі розправи «Беркута» над мирними протестувальниками, поруч лилася кров, у лічених метрах від мене рвалися світло-шумові гранати, мій прапор над головою був прошитий осколками від них, то мене, мабуть, Господь оберігав. Лише одна подряпина на долоні… І удари кийками «Беркута» не змогли мене звалити – вистояв. А потім ще й розвідав дорогу й вивів з оточення інших майданівців», – розповів про події тих днів Олександр Пирожик.

Окрім студентства та науковців, у презентації взяли участь представники різних релігійних конфесій. Від імені митрополита Луцького і Волинського УПЦ Київського патріархату Михаїла науковцям вручили благословенні грамоти Волинської єпархії УПЦ КП. Ведучий заходу, завідувач кафедри соціології та соціальної роботи, декан Інституту соціальних наук СНУ імені Лесі Українки Леонід Кондратик подякував усім присутнім за участь у презентації.

До слова, це вже другий наклад «Майдану і церкви». Зі слів Людмили Филипович, перший наклад цього унікального видання відразу ж розійшовся. Вже у наступному році автори готуватимуть нову книгу під назвою «Війна. Церква», де опишуть роль та впливи церкви на війну на сході України.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Вінничині внаслідок ...

КОМЕНТАРІ