В Закарпатській області розповіли як вберегти від злодіїв ваше майно та помешкання

В Закарпатській області розповіли як вберегти від злодіїв ваше майно та помешкання

07.01.15 12:15 0 921
Напередодні святкових відпусток особливо актуальними є поради, як запобігти появі непроханих «гостей» у оселі в період вашої відсутності.

Корисні поради дає Іван Менжул – інженер сектору технічної служби Мукачівського МВ УДСО при УМВС України у Закарпатській області. Іван Менжул 30 років життя присвятив міліцейській справі. Вагомі результати його роботи неодноразово були відзначені нагородами УМВС. За роки служби йому довелося працювати на різних посадах, у різних міліцейських підрозділах. Тому і досвід боротьби зі злочинністю – значний. Що, безумовно, стало в нагоді і на новому місці роботи – в Державній службі охорони.

- Багаторічний досвід роботи у міліції став у нагоді: мене запросили працювати інженером сектора технічної служби Мукачівського міжрайонного відділу Держслужби охорони при УМВС України в Закарпатській області. І хоч для мене це дещо нова діяльність, та з такою роботою я вже обізнаний, бо мав справу з подібним і під час служби в інших підрозділах міліції, – розповідає пан Менжул.

- Добре знаю з попередніх років, як перед новорічно-різдвяними святами частішають випадки крадіжок власного майна з будинків і квартир громадян. Щоб не трапилося у вас неприємних несподіванок, хочу завчасно порадити, як же вберегтися від «домушників», які в святкові дні починають своє «полювання»: виносять не лише консервацію, сало і м'ясо, а й побутову техніку, посуд, білизну, навіть одяг. І це не лише свої, місцеві, а нерідко й «гастролери», які приїхали в пошуках легкої наживи, – наголосив Іван Манджул.

Як зазначив працівник Закарпатської державної служби охорони, що найнадійнішим способом захисту квартир і будинків є охоронна сигналізація, адже система безпеки виводиться на пульт централізованої охорони. І, якщо злодії спробують до вас залізти, то за лічені хвилини прибуде наряд охорони.

- Ваша довірливість може дорого коштувати, – сказав інженер сектору технічної служби Мукачівського МВ УДСО. – З практики знаю, що інколи до помешкань під різними приводами заходять нібито працівники житлової контори, сантехніки, перевіряючі вентиляцію, тощо. А ви просите їх пред'явити посвідчення, чи вірите «на слово»? Це може бути «навідник», якому достатньо всього хвилини-двох, щоб оцінити ваше майно, ваші статки, систему замків, наявність сигналізації? Пам'ятайте: ваша довірливість може дорого коштувати.

Під час розмови Іван Манджур порадив декілька способів, аби уникнути «непроханих гостей». Власникам квартири чи будинків можна імітувати свою присутність: підключити до таймерів музичний центр чи телевізор, комп'ютер, лишити увімкненим освітлення або інші електричні прилади, які вмикаються заздалегідь встановленою програмою. Злодії думають, що господарі є вдома.

- Останнім часом «розвелося» багато ворожок, гадалок і тих, хто, постукавши у ваші двері, просить напитися води, прийняти ліки. Як правило, такі візити закінчуються плачевно, – наголосив пан Менджул. – Я не кажу, що спраглому не треба допомогти, але зробіть це мудро: попросіть його почекати за дверима, поки ви наберете у склянку води.

«Рот на замок»!

- Щоб уникнути крадіжок, старайтеся без потреби не повідомляти незнайомцям свою адресу, – радить міліціонер. – Якщо вирішили продати цінні речі – не вказуйте в оголошеннях час своєї відсутності вдома. Не носіть ключі від помешкань разом із документами. А якщо їх загубили, одразу змініть замки. Вкрай необачно залишати ключі під килимком або в поштовій скриньці. Побачивши якісь негаразди із замками, в яких хтось встиг «поколупатися», негайно покличте свого дільничного. Якщо ж кудись відлучаєтесь, закривайте вікна. Навіть у спекотну пору. І ще один нюанс: якщо ваша поштова скринька накопичилася кореспонденцією – це гарна підказка злодієві, що вас давно немає вдома. Тому краще домовляйтеся із сусідами або родичами, аби вони на час вашої відсутності забирали пошту. І особливе застереження: не намагайтеся на час відпустки застосовувати для охорони будинку чи квартири такі засоби, які можуть призвести до небажаних наслідків – маю на увазі електрострум чи вибуховий пристрій: за законом ви нестимете відповідальність, якщо така пастка спрацює. Зрештою, якщо сусіди у вас хороші і надійні, можете залишати ключі їм, попросивши наглядати за квартирою. Однак найкраще – взагалі мовчати, що ви кудись відлучаєтесь.

Тож будьте обачними, аби відпустка запам'яталась вам тільки приємними моментами.

УДСО при УМВС України

в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові родини з ...
Наступна новина: рятувальники запросили ...

КОМЕНТАРІ