В Закарпатській області намагання захистити діяльність концерну ЄДАПС - чергова провокація

В Закарпатській області намагання захистити діяльність концерну ЄДАПС - чергова провокація

09.01.15 08:21 0 707
На даний момент керівництвом МВС відпрацьовується комплексзаходів щодо прозорості системи виробництва та видачі громадянамУкраїни біометричних паспортів. Нажаль, ця тема є«розмінною монетою» для бажаючих відстоювати та захищатикорупційні схеми, що застосовувались в рамках діяльності концернуЄДАПС.

Декілька аспектів роботи за часів ЄДАПСу та у нових умовах можутьслугувати наявним прикладом для порівняння того, що було і нового формату організації даної діяльності.

Вартість бланку

До липня 2013 року (коли виробником бланків паспортів був концерн «ЄДАПС») при оформленні паспорта для виїзду за кордон протягом 10 днівплатежі складали:

Держмито – 340 грн.

Вартість адміністративної послуги – 174 грн. 15 коп.

Вартість бланка – 270 грн.

Загалом – 784 грн. 30 коп., або близько 800 грн.

Після того, як виробником бланків став Поліграфкомбінат «Україна», з липня2013 року платежі складали (за оформлення паспорта протягом 10 робочихднів):

Держмито – 340 грн.

Вартість адміністративної послуги – 174 грн. 15 коп.

Вартість бланка – 120 грн.

Очевидно, що сума зменшилася.

Стосовно ДП «Документ»

Державне підприємство «Документ» знаходиться у сфері управлінняДержавної міграційної служби України і надає громадянам супутні послуги, як це передбачено статтею 15 Закону України «Про адміністративніпослуги». Послуги підприємства обрано на конкурсній основі за критеріямизабезпечення мінімізації матеріальних витрат та витрат часу суб'єктазвернення.

Дійсно, за кошти ДП «Документ» у місті Києві та ряді обласних центрівоблаштовано сучасні ценри «Паспортній сервіс», у яких громадяни зокремаможуть оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон. У цихцентрах створено комфортні умови, забезпечено функціонуванняелектронної черги, а також встановлено обладнання і забезпечено штатнучисельність працівників, які дозволяють суттєво прискорити обслуговуваннягромадян.

При цьому, кількість підрозділів ДМС не зменшилася і кожен громадянинможе вільно обирати, куди йому звертатися для отрмання послуги – допідрозділу міграційної служби, чи до центру «Паспортний сервіс», жоднихскарг від громадян щодо нібито примусового направлення їх до такихцентрів у ДМС України не зафіксовано.

Стосовно рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2013 року

Рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2013 року було винесено усправі за позовом мешканця Запоріжжя щодо оформлення йому паспортагромадянина України для виїзду за кордон зі сплатою лише держмита, а саме170 грн.

Цим рішенням залишено без змін попереднє рішення ВищогоАдміністративного Суду, яким у свою чергу зобов'язано територіальнийорган ДМС України повторно розглянути заяву зазначеного громадянина, а не змінено суму платежів, передбачених законодавством України.

Біометричні паспорти для виїзду за кордон, які запроваджено в Україні з 1січня 2015 року, оформлюються на підставі Постанови Кабінету МіністрівУкраїни від 7 травня 2014 р. № 152. Цією постановою визначено, що дляоформлення паспорта для виїзду за кордон особа подає, зокрема, відповіднідокументи, що підтверджують здійснення встановлених законодавствомплатежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів.

Обовязковими платежами при оформленні паспорта для виїзду за кордон є:

· Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»).

· Вартість послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання")

· Вартість бланка (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»)

· Відповідно до угоди між ДМС України та ДП «Поліграфкомбінат «Україна», вартість бланка із врахуванням персоналізації складає:

ü з електронним чіпом (біометричний паспорт) – 261 грн.

ü без електронного чіпа - 204 грн.

Щодо відкритості у роботі міграційної служби

У 2014 році міграційна служба активізувала взаємодію із інститутамигромадянського суспільства. Суттєві позитивні зрушення у цьому напрямкубули окремо відзначені під час обговорення результатів громадськогомоніторингу діяльності ДМС України, проведеного у травні-червні 2014 рокуАсоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльностіправоохоронних органів. Обговорення відбувалося в офісі УповноваженогоВерховної Ради України з прав людини, і пан Тимощук брав участь у цьомуобговорені.

Вся інформація щодо надання адміністративних послуг розміщена наофіційному веб-сайті ДМС України, щосуботи на 5 каналі виходить в ефірпрограма «Міграційний вектор», у якій висвітлюється діяльність ДМС України.

Прес-служба МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі намагання ...

КОМЕНТАРІ