На Хмельниччині намагання захистити діяльність концерну ЄДАПС — чергова провокація

На Хмельниччині намагання захистити діяльність концерну ЄДАПС — чергова провокація

09.01.15 08:11 0 770
На даний момент керівництвом МВС відпрацьовується комплекс заходів щодо прозорості системи виробництва та видачі громадянам України біометричних паспортів. Нажаль, ця тема є «розмінною монетою» для бажаючих відстоювати та захищати корупційні схеми, що застосовувались в рамках діяльності концерну ЄДАПС.

Декілька аспектів роботи за часів ЄДАПСу та у нових умовах можуть слугувати наявним прикладом для порівняння того, що було і нового формату організації даної діяльності.

Вартість бланку

До липня 2013 року (коли виробником бланків паспортів був концерн «ЄДАПС») при оформленні паспорта для виїзду за кордон протягом 10 днів платежі складали:

Держмито – 340 грн.

Вартість адміністративної послуги – 174 грн. 15 коп.

Вартість бланка – 270 грн.

Загалом – 784 грн. 30 коп., або близько 800 грн.

Після того, як виробником бланків став Поліграфкомбінат «Україна», з липня 2013 року платежі складали (за оформлення паспорта протягом 10 робочих днів):

Держмито – 340 грн.

Вартість адміністративної послуги – 174 грн. 15 коп.

Вартість бланка – 120 грн.

Очевидно, що сума зменшилася.

Стосовно ДП «Документ»

Державне підприємство «Документ» знаходиться у сфері управління Державної міграційної служби України і надає громадянам супутні послуги, як це передбачено статтею 15 Закону України «Про адміністративні послуги». Послуги підприємства обрано на конкурсній основі за критеріями забезпечення мінімізації матеріальних витрат та витрат часу суб'єкта звернення.

Дійсно, за кошти ДП «Документ» у місті Києві та ряді обласних центрів облаштовано сучасні ценри «Паспортній сервіс», у яких громадяни зокрема можуть оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон. У цих центрах створено комфортні умови, забезпечено функціонування електронної черги, а також встановлено обладнання і забезпечено штатну чисельність працівників, які дозволяють суттєво прискорити обслуговування громадян.

При цьому, кількість підрозділів ДМС не зменшилася і кожен громадянин може вільно обирати, куди йому звертатися для отрмання послуги – до підрозділу міграційної служби, чи до центру «Паспортний сервіс», жодних скарг від громадян щодо нібито примусового направлення їх до таких центрів у ДМС України не зафіксовано.

Стосовно рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2013 року

Рішення Верховного Суду України від 3 грудня 2013 року було винесено у справі за позовом мешканця Запоріжжя щодо оформлення йому паспорта громадянина України для виїзду за кордон зі сплатою лише держмита, а саме 170 грн.

Цим рішенням залишено без змін попереднє рішення Вищого Адміністративного Суду, яким у свою чергу зобов'язано територіальний орган ДМС України повторно розглянути заяву зазначеного громадянина, а не змінено суму платежів, передбачених законодавством України.

Біометричні паспорти для виїзду за кордон, які запроваджено в Україні з 1 січня 2015 року, оформлюються на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152. Цією постановою визначено, що для оформлення паспорта для виїзду за кордон особа подає, зокрема, відповідні документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів.

Обов'язковими платежами при оформленні паспорта для виїзду за кордон є:

· Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»).

· Вартість послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання")

· Вартість бланка (п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»)

· Відповідно до угоди між ДМС України та ДП «Поліграфкомбінат «Україна», вартість бланка із врахуванням персоналізації складає:

• з електронним чіпом (біометричний паспорт) – 261 грн.

• без електронного чіпа - 204 грн.

Щодо відкритості у роботі міграційної служби

У 2014 році міграційна служба активізувала взаємодію із інститутами громадянського суспільства. Суттєві позитивні зрушення у цьому напрямку були окремо відзначені під час обговорення результатів громадського моніторингу діяльності ДМС України, проведеного у травні-червні 2014 року Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. Обговорення відбувалося в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, і пан Тимощук брав участь у цьому обговорені.

Вся інформація щодо надання адміністративних послуг розміщена на офіційному веб-сайті ДМС України, щосуботи на 5 каналі виходить в ефір програма «Міграційний вектор», у якій висвітлюється діяльність ДМС України.

Прес-служба МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ