Волинська область: рятувальники застерігають рибалок про небезпеку у зимовий період

Волинська область: рятувальники застерігають рибалок про небезпеку у зимовий період

13.01.15 10:59 0 696
Зимова риболовля – один з видів активного відпочинку. Але будь-яке перебування людини на льоду завжди таїть небезпеку. Тому перш ніж вийти на лід рятувальники радять згадати правила безпеки на водоймах, оскільки щозими реєструються випадки загибелі людей під час зимової риболовлі. Аби запобігти лиху нововолинські рятувальники разом з представниками рибохорони здійснили профілактичний рейд на річці Західний Буг.

Під час спілкування з рибалками рятувальники наголосили на дотриманні правил безпечної поведінки під час перебування на водоймах і вручили тематичні листівки застережного характеру. Так, досвідчений рибалка Володимир Драбенюк, мешканець села Литовеж розповів, що ловити рибу взимку для нього – це хобі. Але правила поведінки на кризі знає і дотримується їх.

Працівники ДСНС вкотре застерігають рибалок дотримуватись правил безпеки: у жодному разі не виходьте на тонкий лід. Перш, ніж ступити на нього, переконайтесь, що він міцний. Але категорично забороняється робити це ударами ніг!

Місця, де лід неміцний, видно здалеку: ці ділянки темніші. Зазвичай тонким лід буває поблизу берегів, кущів, у гирлах стічних вод і місцях, де б’ють джерела. Міцність льоду тут послаблена течією. Під час руху по замерзлій водоймі варто обходити небезпечні місця та ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Якщо ви опинились на кризі, що недостатньо міцна, припиніть рух і повертайтесь своїми слідами, не відриваючи ніг від поверхні льоду.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера: широко розкиньте руки по краям льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Люди, які провалювалися і діяли рішуче та виважено врятувалися.

Намагайтеся не обламувати край льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми, і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе дошку, фанеру або інші предмети які збільшують площу опори і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метри.

Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко - постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

Пам'ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!

Звертаємося до усіх громадян із проханням бути уважними та вкрай обережними перебуваючи на водоймах та поблизу них!

У ДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ