З 1 січня набрали чинності зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби,та деяких інших осіб»

З 1 січня набрали чинності зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби,та деяких інших осіб»

15.01.15 15:33 0 718
З 1 січня 2015 року у зв`язку з набранням чинності змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» підвищено розміри пенсій в разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Відтепер членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі 70 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї (до 1 січня 2015 року пенсію призначали у розмірі по 40 % на кожного утриманця).

Якщо на утриманні загиблого (померлого) годувальника перебували двоє і більше членів сім'ї, пенсія призначається в розмірі 90 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника, що розподіляється між ними рівними частками, але не менше, ніж 40 % на кожного непрацездатного члена сім'ї.

У таких самих розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюється пенсія членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків.

При цьому, пенсія в разі втрати годувальника, яка призначається за військовим законом, на кожного непрацездатного члена сім'ї не може бути нижче двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня цього року – 1 898 грн.).

Особам, яким раніше призначено пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», пенсію перераховано з 1 січня поточного року з урахуванням змін цього Закону.

Пенсії в нових розмірах виплачуються вже у січні цього року, на їх фінансування передбачено спрямувати 3,4 млн. грн. додаткових коштів.

Довідково: відповідно до ст. 29 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії в разі втрати годувальника сім'ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, призначаються, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби, а сім'ям пенсіонерів з числа цих військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом - якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.

Право на отримання пенсій у вищезазначених розмірах мають також ті члени сімей померлих (загиблих) військовослужбовців, які отримують інший вид пенсії (за віком, вислугою років, по інвалідності). При переведенні на пенсію у разі втрати годувальника пенсії будуть призначатися з дня звернення після виникнення права. Для його здійснення необхідно особисто звернутися до органів Пенсійного фонду України з відповідними документами.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині за фактом ...
Наступна новина: На Рівненщині виявили ...

КОМЕНТАРІ