На Хмельниччині напередодні свята Водохреща рятувальники застерегли любителів зимових розваг від небезпеки перебування на кризі

На Хмельниччині напередодні свята Водохреща рятувальники застерегли любителів зимових розваг від небезпеки перебування на кризі

15.01.15 08:02 0 713
Щороку зимова риболовля приваблює все більше й більше людей, і продовжує залишатися захоплюючим, проте небезпечним хобі. Саме тому, фахівці ДСНС повсякчас нагадують рибалкам про правила безпеки, яких так важливо дотримуватись виходячи на кригу. Адже лише минулого року крижана вода забрала життя 10 громадян краю.

Так, 14 січня рятувальники Хмельниччини разом із представниками засобів масової інформації відправились на черговий профілактичний рейд на найбільшу замерзлу водойму обласного центру – річку Південний Буг. Хоча на дворі встановилася плюсова температура, а крига на річці вкрилася тонким шаром води, та це не завадило зібратися на водоймі багатьом представникам зимових розваг, а це – і малолітні діти, жінки та чоловіки.

Рятувальники поспілкувалися з рибалками та роздали їм листівки, у яких викладені не лише правила безпечного перебування на кризі, а й поради, як діяти у разі надзвичайної ситуації.

Отримавши листівку із застереженнями, 6-річна хмельничанка запевнила працівників ДСНС, що доки татко буде рибалити, вона прочитає йому всі привила безпечної поведінки на замерзлій водоймі. Зокрема, що безпечною вважається прозора крига синюватого або зеленуватого відтінку товщиною не менше 7 см. Виходити на водоймища вкрай небезпечно, якщо лід має білий чи сірий колір. А, щоб уникнути лиха, перш, ніж ступити на лід, потрібно обережно простукувати його палицею. Якщо після першого удару він пробивається і на ньому з’являється вода, далі йти не можна.

Трьох мешканців обласного центру, в тому числі й малолітню дитину, які провалилися під лід цієї зими на Південному Бузі врятував начальник аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах Хмельницького Юрій Голяш. Він також зазначив, що наразі лід надзвичайно мінливий та нерівномірний, є місця, де крига має товщину 10-15 см, а за кілька метрів ледь сягає 7 см. Тому, під час перебування на кризі, обачність не завадить.

Начальник прес-служби Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Андрій Козак напередодні свята Водохреща звернувся до громадян через засоби масової інформації із застереженням обирати лише ті місця, що будуть спеціально обладнанні для купання. Крім того, людей із хворим серцем закликав утриматися від купання та порадив чітко дотримуватись температурного режиму, щоб уникнути переохолодження. Дорослим потрібно пильнувати поведінку дітей поблизу водойми, а всім, хто планує омиватися в холодній воді, перед зануренням в ополонку потрібно розігрівати тіло, занурюватися лише по шию, не замочуючи голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку, перебування в ополонці потрібно обмежити до 1 хвилини.

Цьогоріч на Водохреще в обласному центрі на святилище перетвориться ставок у мікрорайоні Дубово. Поблизу місця для купання буде розташований намет, у якому охочі матимуть змогу зігрітися гарячим чаєм після пірнання в ополонку, а також чергуватимуть відповідні фахівці, аби під час непередбачених випадків люди вчасно отримали необхідну допомогу.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Вінничині цьогоріч на ...

КОМЕНТАРІ