Після 10-річного ремонту музей у Львові виставив найбільшу в Україні експозицію творів мистецтва ХХ ст.

Після 10-річного ремонту музей у Львові виставив найбільшу в Україні експозицію творів мистецтва ХХ ст.

15.01.15 11:21 0 725
Після десятирічного ремонту знову запрацював музейний комплекс на вул. Драгоманова, 42 Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького. На експозиції, яка розміщена у чотирьох залах, можна побачити найкращі твори мистецтва ХХ ст., а також роботи сучасних авторів.

Про це повідомляє кореспондент .

Як розповів завідувач відділу сучасного мистецтва Нацмузею Іван Терещак, саме палацовий будинок на вул. Драгоманова у 1911 році митрополит Андрей Шептицький придбав під музей. У 1913 році там відкрили перші експозиції. А у 30-х рр. позаду палацу за кошти митрополита збудували другий корпус. Саме тут після десяти років ремонту у грудні відкрили експозицію, де представлені твори мистецтва ХХ ст. Палацових комплекс ж ще досі перебуває на ремонті.

«Ми зачинилися на ремонт 2004 року. За цей період у приміщенні музею замінили тепломережі, зробили повну гідроізоляцію будинку, впорядкували територію. Також замінили систему освітлення та охорони і поміняли дах», – розповів Іван Терещак.

Він додав, що за державні кошти у музеї провели електрику, встановили сигналізацію, зробили побілку другого корпусу і замінили систему опалення. Музейники ж власними силами відреставрували двері та оформили твори.

19 грудня відбулося урочисте відкриття музейного комплексу після ремонту. Іван Терещак розповів, що охочих побачити роботи найкращих митців ХХ ст. не бракує, оскільки експозиція чи не найбільша в Україні.

У чотирьох залах музею представлені найкращі живописні твори різних періодів. У першому залі представлене мистецтво з Великої України та Галичини.

«Це перші 20 років ХХ ст., коли відбувалися зміни у мистецтві. Відвідувачі виставки можуть оглянути роботи І.Труша, О. Кульчицької, О. Новаківського, О. Мурашка. Також тут можна побачити твори сакрального мистецтва. Зокрема, твір М. Бойчука «Тайна вечеря», – розповів завідувач відділу сучасного мистецтва.

За його словами, окремої уваги заслуговує знаменитий портрет Лесі Українки, виконаний Іваном Трушем. Як зазначається на офіційному сайті музею, це справжній шедевр у галереї трушівських портретів. Малював його художник з натури 1900 р. У невеликому за розміром портреті митець зумів створити яскраво емоційний образ, що вражає нас силою психологічної виразності, високою художньою майстерністю. Леся Українка зображена в час творчого натхнення. Виняткова сила волі, широта розуму органічно сполучається з жіночністю і чарівністю.

У другому залі представлені твори періоду визвольних змагань. Зокрема, тут можна побачити роботи січових стрільців, які вдалося уберегти від знищення, картини представників школи бойчуківців. Також тут представлене мистецьке життя Львова 20-хх рр.

Третій зал присвячений мистецтву 50-60-их рр. Тут можна побачити твори дисидентів, львівських, київських і закарпатських митців.

За словами Івана Терещака, четвертий зал є експериментальним. Представлені там картини можна буде оглянути протягом шести місяців. Пізніше там буде виставка, присвячена митрополиту Андрею.

«Тут представлені твори сучасних художників, які автори нам дарували. Багато є львівських авторів. Є також роботи з Києва, Івано-Франківська, Тернополя та Миколаєва», – розповів Іван Терещак. Він зазначив, що у залі можна побачити твори Ореста Скопа, Михайла Демця та інших відомих митців.

Також окремо представлені роботи українських митців поза межами батьківщини.

«Ця збірка почала формуватись у 90-х, коли налагоджувалися контакти з діаспорою. Тут представлені відомі світові імена: Яків Гніздовський, Олексій Грищенко, Василь Хмелюк. Найбільше творів художників з діаспори ми отримали у 2009 році, коли нам подарували збірку Мирона Левицького (українського письменника-прозаїка, маляра, графіка, – ред.)», – зазначив Іван Терещак.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Україні стартує ...
Наступна новина: ПриватБанк допоможе ...

КОМЕНТАРІ