Міліція Прикарпаття застерігає: обережно,в області активізувалися телефонні шахраї

Міліція Прикарпаття застерігає: обережно,в області активізувалися телефонні шахраї

15.01.15 09:29 0 696
Цього разу у тенета зухвалих зловмисників потрапила довірливі мешканці Івано-Франківська, до речі, «телефонні розводи» відбулися одного і того ж дня, але із інтервалом у кілька годин.

Мешканцеві Івано-Франківська зателефонували та повідомили, що його товариш потрапив у біду. Чоловік одразу повірив у те, що допомагає другу та не задумуючись віддав шахраям 3 тисячі гривень. А через кілька годин від рук, можливо цих же зловмисників, постраждала 80-річна жінка. У цьому випадку нова легенда: її онук є винуватцем дорожньо-транспортної пригоди і, так би мовити, загладити ситуацію допоможе іноземна валюта. Пенсіонерка теж не розважувала, а одразу рятувала хлопця і віддала пройдисвітам 1 тисячу 500 доларів США.

За цими фактами розслідуються кримінальні провадження згідно ч.1 ст.190 (Шахрайсто) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

У цих інцидентах, безумовно, домінує гра на емоціях потерпілих. Тут головне завдання шахраїв – викликати стресовий стан людини. Всім відомо, що людина, переживаючи за безпеку близьких чи знайомих, готова на все, лише б їм допомогти. Для розв'язання проблеми зловмисники пропонують жертві перерахувати на рахунок мобільного телефону чи банківський рахунок певну суму грошей. На збирання грошей дають дуже обмежений час. Перебуваючи в стані стресу, люди, не роздумуючи, поспішають роздобути необхідну суму. При цьому вони навіть не здогадуються набрати номер самого «затриманого» родича, або зателефонувати в міліцію, щоб упевнитися, що дана інформація відповідає дійсності. До правоохоронців потерпілі звертаються лише тоді, коли гроші шахраю вже передані...

- Не реагуйте на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками міліції і вимагають грошові кошти.

- Не довіряйте інформації, отриманій від незнайомців по мобільному телефону. Звертайте увагу на номер, з якого Вам телефонують. Завжди перевіряйте таку інформацію, ставте якомога більше запитань та запишіть дані особи, яка Вам телефонує.

- Не поспішайте перерахувати гроші на вказаний номер або віддати гроші особі, яка по них прийде — усе це різновиди вдало налаштованої схеми.

Міліція Прикарпаття вкотре радить у подібних випадках зателефонувати за номером 102 і діяти згідно інструкцій оперативного чергового. А також негайно зв'яжіться зі своїми рідними та поцікавтесь про їх місцезнаходження. Цим ви убезпечите себе від шахраїв.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У 2015 році завершиться ...
Наступна новина: На Вінничині у Чернівцях ...

КОМЕНТАРІ