ДАІ Буковини закликає водіїв при оформленні ДТП з незначними ушкодженнями транспортних засобів складати «Європротоколи»

ДАІ Буковини закликає водіїв при оформленні ДТП з незначними ушкодженнями транспортних засобів складати «Європротоколи»

16.01.15 10:22 0 758
Спеціальний бланк уніфікованого зразка, що заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, в Україні має назву «Повідомлення про ДТП». У європейській практиці «Європротоколи» використовуються ще з 50-х років минулого століття, а у вітчизняній — з вересня 2011 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування».

Однак, станом на 2014 рік лише 7% випадків ДТП без потерпілих було оформлено за допомогою Європротоколу.

Щоб активізувати інтерес автовласників до прогресивних правових норм, в обласному управлінні ДАІ відбулась прес-конференція з участю спеціаліста з профілактичної роботи УДАІ УМВС України в Чернівецькій області Івана Добровольського, голови Чернівецької обласної організації Всеукраїнської спілки автомобілістів Івана Мельничука, керівників автошкіл, представника сфери страхових послуг Степана Душинського.

Нагадаємо, потрапивши в ДТП, водії можуть скористатися Європротоколом за наявності наступних обставин:

- учасниками ДТП є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби,

- відсутні травмовані (загиблі) люди,

- водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП,

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Якщо водії скористалися Європротоколом, то вони мають право залишити місце ДТП, звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію про настання ДТП, а також від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП. У випадку невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов'язковий.

Слід пам'ятати також, що сума відшкодувань за матеріальні збитки в результаті ДТП не може перевищувати 25 тисяч гривень.

Власне кажучи, правові умови оформлення Європротоколу доступні для широко водійського загалу. Інша справа — застосування їх на практиці, подолання інертності у цьому питанні. Тому учасники прес-конференції зосередили увагу, насамперед, на просвітницькій роботі. Йдеться про запровадження в автошколах відповідного навчання з оформлення «європейського» документа, організації практикумів з участю представників страхових компаній, проведення прямих ефірів на телебаченні, інші форми і методи всеобучу.

Йшлось також і про довіру до страхових компаній, які у цій ситуації повинні вболівати за свій престиж, гарантувати громадянам надійні якісні послуги.

До речі, активне використання Європротоколу зменшить навантаження на роботу Державтоінспекції. Адже виїзд екіпажу ДАІ на місце ДТП, у якому транспортні засоби зазнали незначних механічних ушкоджень, призводить до експлуатаційних, часових втрат, створює дискомфорту для інших учасників дорожнього руху.

Довідково

Ознайомитись з «Інструкцією щодо заповнення Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду» та «Інформаційно-роз'яснювальними матеріалами щодо Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду» можна також на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Прес-служба УДАІ УМВС України в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ