Розповіли житомирським водіям про особливості оформлення європротоколів

Розповіли житомирським водіям про особливості оформлення європротоколів

16.01.15 11:38 0 612


Працівники Державтоінспекції Житомирщини закликали водіїв транспортних засобів активніше долучатися до європейської практики оформлення дрібних дорожньо-транспортних пригод власними силами і розповіли про особливості та переваги самостійного складання європротоколів. 14 січня в управлінні ДАІ УМВС України в Житомирській області відбулася спільна прес-конференція вартових дорожнього порядку і представників страхових організацій з питань роз'яснення умов і правил самостійного оформлення водіями транспортних засобів ДТП з незначними наслідками.

Відповідний Закон діє в Україні ще з вересня 2011 року. Проте водії й досі надають перевагу в оформленні дорожньо-транспортних пригод ДАІшникам, і лише 7% учасників дрібних ДТП користуються правом самостійно вирішувати дорожні конфлікти. – Ми нагадуємо водіям про те, що в Україні законодавчо утверджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про пригоду. Це і є так званий європротокол – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, - каже заступник начальника УДАІ Житомирщини Олександр Дергачов. Отже, водії транспортних засобів, потрапивши у ДТП, можуть скористатися європротоколом лише за наявності наступних обставин:

- учасниками пригоди є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби;

- відсутні травмовані (загиблі) люди;

- водії-учасники ДТП дійшли згоди щодо обставин її вчинення;

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

За словами незалежного аварійного комісара Житомирської області Михайла Ліщинського, ще однією важливою умовою складання водіями-учасниками ДТП європротоколів за їх обопільною згодою є стан пошкодження автомобілів. Його вартісна оцінка має становити не більше 25 тисяч гривень. Окрім того, присутнім було повідомлено алгоритм дій водіїв транспортних засобів під час виникнення такої ДТП, якщо вони вирішили обійтися власними зусиллями, і детальну інформацію про зміст та особливості оформлення європротоколів. Як відзначають експерти та водії, які вже спробували практику самостійного оформлення дорожньої пригоди, найбільшу складність може викликати зображення схеми ДТП. Втім, будь-яку консультацію можливо отримати за телефоном «гарячої лінії», зазначеним у європротоколі. У свою чергу, керівник центру страхової компанії «Провідної» Леонід Пращур зазначив, що при користуванні практикою оформлення повідомлень про ДТП фактичну роль органу дізнання відіграють саме страховики. Відтак, оформлюючи страховий поліс, кожен автовласник може отримати необхідну інформацію в агента тієї чи іншої компанії. Законом передбачено, що бланки європротоколів видаються автовласникам безкоштовно під час укладення договору обов'язкового страхування. У разі його використання новий також можна отримати у страховика. Заступник керівника ДАІ Житомирщини Олександр Дергачов наголосив, що, скориставшись правом самостійного оформлення ДТП, водії автоматично заощаджують свій час і позбавляються зайвої тяганини. Відтак після заповнення європротоколів учасники пригоди можуть безперешкодно залишати місце її вчинення та звільняються від адміністративної відповідальності за порушення, які призвели до ДТП. Втім, підкреслив начальник відділу УДАІ Андрій Коляда, рішення про виклик працівників ДАІ учасники аварії приймають самостійно. Якщо вони вважають за потрібне оформити дорожньо-транспортну пригоду за звичними правилами, то ДАІшники не можуть відмовити автовласникам у складанні відповідних документів на місці пригоди. Але, у разі невиконання хоча б однієї з названих для європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов'язковий.









УДАІ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ