Представники ДАІ Волині роз'яснили громадськості переваги оформлення Європротоколу

Представники ДАІ Волині роз'яснили громадськості переваги оформлення Європротоколу

17.01.15 13:24 0 650
Дорожньо-транспортні пригоди - непоодинокі явища в умовах міста, особливо у години пік. Якщо жертв і потерпілих немає, водії тверезі і один із них визнав свою провину, то в Європі за таких умов уже давно прийнято складати європротокол. Іншими словами цивілізовано між собою домовитися.

Відповідний закон з 2011 року діє і в Україні, але водії не поспішають застосувати його норми. Тож, щоби поінформувати громадськість про можливості Європротоколу в управлінні ДАІ УМВС України у Волинській області відбулася прес-конференція, під час якої інспектори ДАІ та представники страхових компаній роз'яснили переваги та особливості такого «з'ясування стосунків» між водіями при вчиненні ДТП.

За словами начальника УДАІ УМВС України у Волинській області Володимира Кравчені, деякі автолюбителі вже скористалися цією можливістю, хоча більшість усе ж віддає перевагу виклику працівників ДАІ на місце ДТП:

– Причина в тому, що не всі до кінця обізнані з документом і правилами його заповнення. На жаль, протягом 2014 року лише 7 відсотків автопригод без потерпілих були оформлені шляхом Європротоколу.

Своєю чергою начальник сектору оформлення матеріалів ДТП УДАІ Василь Мельничук наголосив:

– Страховики, які безоплатно видають бланк Європротоколу під час оформлення страхового полісу, переконують, що розібратися з правилами його оформлення просто. А переваги очевидні: економія часу, коштів, оскільки за умови виклику працівників ДАІ, винний у автопригоді, окрім страхового відшкодування, змушений ще й штраф оплатити.

Розглядом справ, пов'язаних із відшкодуванням та оформленням Європротоколів, займається відповідний спеціаліст – аварійний комісар, який зазвичай закріплений за страховим агентством, у якому ви оформили поліс. Якщо ж такого нема, а водій сумнівається у правильності оформлення документа, то дані сертифікованого спеціаліста він може знайти на сайті Моторно-транспортного страхового бюро України.

Під час прес-конференції аварійний комісар Олександр Сосновський розповів, на що потрібно звернути увагу водіям під час оформлення Європротоколу:

– Особа, яка винна у скоєнні ДТП, має повідомити свого страховика не пізніше трьох робочих днів із часу скоєння дорожньо-транспортної пригоди. Окрім того, майже в усіх на сьогоднішній день є фіксуючі пристрої – фото-, відеокамери. Тож перед тим, як заповнювати Європрортокол, зафіксуйте факт автопригоди, тоді страховику буде значно простіше та швидше розрахувати відшкодування збитків.

Після того, як кожен водій транспортного засобу заповнив і підписав бланк Європротоколу, він залишає один його екземпляр у себе, а страховик своєю чергою в разі такої потреби протягом 10 днів має оглянути транспортні засоби і виконати всі необхідні виплати за страховим випадком.

– Потерпілим або іншою особою, яка має право на отримання страхового відшкодування, не пізніше 30 днів з моменту подання Європротоколу повинна бути подана заява про виплату страхового відшкодування. Виплата за умов наявності усіх необхідних документів здійснюється протягом 15 днів, але не пізніше ніж за 90 днів із моменту отримання заяви про страхове відшкодування, - пояснив Олександр Сосновський.

За словами аварійного комісара, не зайвим буде перевірити на сайті Моторно-транспортного страхового бюро України дійсність страхових полісів кожної зі сторін. Траплялися випадки, коли поліс був не зареєстрований у базі через недобросовісність страховика або ж просто протермінованим. До слова, спеціаліст порадив водіям, оформлюючи страховий поліс, поцікавитися, чи входить у договір можливість виклику на місце ДТП аварійного комісара:

– Авторитетні страхові компанії мають на балансі такого працівника і за потреби при складанні Європротоколу його виклик відбувається за кошт страховика. Якщо ж у договорі такого не передбачено, то за виклик сертифікованого спеціаліста доведеться платити.

За умови ж відсутності страхового поліса в однієї зі сторін виклик ДАІ – обов'язковий, особливо це стосується винуватця автопригоди. Попри словесні запевнення, потерпілому варто пам'ятати: коли місце ДТП залишене, то довести факт його вчинення уже неможливо, а відтак страхова компанія може відмовити у страхових виплатах.

УДАІ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ