Анатолій Вітів: "Ми – сучасна політична сила,яка здатна і буде реагувати на виклики сьогодення"

Анатолій Вітів: "Ми – сучасна політична сила,яка здатна і буде реагувати на виклики сьогодення"

17.01.15 11:22 0 776
В останні роки багато розмов точиться про реформи. Кожна політична сила, яка приходить до влади, трактує їх по-своєму, та, на жаль, далі балачок справа не йде. Усе лишається на своїх місцях. Ситуація не поліпшується, радше погіршується. Триває дальше зубожіння народу. Висловити свою точку зору на нинішні реалії ми попросили неординарного політика, голову Волинської обласної організації ВО "Свобода" Анатолія Вітіва.

– Пане Анатолію, вітаючи Вас із обранням головою обласного осередку ВО "Свобода", не можемо не поцікавитися, які стратегічні зміни відбудуться в політиці вашої партії з огляду на сучасні українські реалії?

– Стратегія нашої політичної сили залишається незмінна. Це побудова могутньої, процвітаючої, передової країни, в якій українці будуть господарями своєї землі та долі. Країни, яка є не об'єктом, а суб'єктом світової політики. Держави, де панує соціальна та національна справедливість. Де при владі перебуває справжня еліта, яка дбає про розвиток нації і працює на благо громадян. Це Україна не для олігархів та корупціонерів, а для всього українського народу. Оскільки зараз цих цілей не досягнуто, наша стратегія і основна мета діяльності змін не зазнає. Інша справа – щодо тактики. Тут, звичайно, будуть серйозні зміни. Ми – сучасна політична сила, яка здатна і буде реагувати на виклики сьогодення. Але наша тактика слугуватиме досягненню стратегічних цілей.

– Ваші однопартійці на Волині і в інших регіонах склали владні повноваження, добровільно пішли у відставку з посад голів державних адміністрацій. Цей демарш слід оцінювати як небажання вашої політичної сили несті відповідальність за діяльність сформованої після президентських виборів чинної влади, чи вам, можливо, більше імпонує опозиційна роль?

– Я би не назвав це демаршем. Навпаки, це типова європейська практика. Вперше в історії України представники партії, яка частково входила у владу і не пройшла в парламент, не трималися за крісла та посади, а дисципліновано, добровільно і свідомо написали заяви на звільнення. Така практика існує в Європі. "Свобода" продемонструвала, що не лише говорить про європейські принципи в політиці, а й виконує їх, на відміну від інших партій.

Щодо відповідальності, то я хотів би нагадати, що після перемоги Революції гідності, в один з найважчих моментів існування незалежної України, "Свобода" не побоялася взяти на себе відповідальність за владу і стан справ у державі. Хоча ми чудово розуміли, що якби відмовилися наприкінці лютого йти у владу, то могли би заробити непогані політичні бали на майбутнє. Тим більше, що наша участь у владі була лише фрагментарна і часткова. Ми могли відмовитися від посад у Кабміні, від голів ОДА, РДА, всіляких відомств. Звалити відповідальність на інших. Але не зробили цього, жертвуючи своїм партійним рейтингом. Бо на першому місці для нас була доля країни, українців. "Свобода" не могла так просто відійти в сторону, коли Україна перебувала на межі катастрофи.

Тепер, після президентських і парламентських виборів, вся відповідальність за стан справ у державі, цілком логічно, лежить на тих партіях, які сформували парламентську коаліцію. "Свобода" ж виступає в ролі національної опозиції. Ми не можемо підтримувати дії чинної влади, президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, які спрямовані радше на збереження, ніж на демонтаж корумпованої олігархічної моделі, імітацію реформ, зубожіння широких верств населення та пасивність в питанні оборони країни.

– ВО "Свобода" на останніх парламентських виборах не змогла подолати прохідний бар'єр. Невдачі спіткали багатьох народних депутатів у мажоритарних округах. Чи аналізували делегати конференції причини локальних поразок у виборчій кампанії? Що, на Ваш погляд, завадило свободівцям зберегти парламентський статус?

– Безумовно, такий аналіз відбувся. В грудні пройшла зустріч обласного активу партії з головою "Свободи" Олегом Тягнибоком. Розмова затяглася на п'ять з половиною годин. Обговорювали різні, в тому числі й гострі, питання. Дискутували. Робили детальний аналіз поточного моменту і причин такого результату на виборах. На обласній партійній конференції обговорювали шляхи, якими буде рухатися партія після виборів до Верховної Ради. Процес аналізу ще не завершився. Наприкінці січня відбудеться загальноукраїнський партійний з'їзд, де будуть визначені основні напрямки позиціонування політичної сили в нових умовах.

Щодо результатів у мажоритарних округах, то я не казав би так однозначно. В центральній Україні свободівці, навпаки, показали непогані результати і навіть здобули депутатські мандати. Свободівців у парламенті – семеро. Хоча для нас, націоналістів, головне – не місця в парламенті, а реалізація наших програмних цілей, ідейних засад. Влада – це лише засіб їх досягнення, а не самоціль, як для декого.

Треба казати відверто: "Свободу" не хотіли бачити у Верховній Раді ні наші колишні партнери по коаліції, ні представники Заходу, ні, тим більше, Росія. Адже політична сила, яка на перше місце ставить інтереси українців і України, нікому особливо не потрібна. Та й олігархам, які зараз правлять бал у державі, не потрібна при владі антиолігархічна сила, здатна поставити їх на місце.

– Наріжним каменем політики кожної партії є ставлення до влади. Як Ви оцінюєте діяльність нового складу Верховної Ради, уряду, президентської команди, в тому числі й на місцях?

– На жаль, поки що влада не виправдовує очікувані сподівання. Не встигли окремі новообрані депутати від "Самопомочі" Анна Гопко та нинішній віце-спікер Оксана Сироїд, а також "великий незалежний журналіст" Мустафа Найєм від Блоку Петра Порошенка отримати мандати, як почали нарікати на низькі зарплати, на те, що їх терміново треба підвищувати. Мабуть, вони слабко орієнтуються, яка зарплата в простого українця якщо почали так впадати в істерику. Якщо тебе не влаштовує зарплата, то не варто було йти в народні депутати, а шукати більш високооплачувану роботу.

Більше місяця тривала коаліціада, бо не могли поділити посади. По суті, нове скликання парламенту повноцінно встигло пропрацювати тільки декілька днів і пішло на канікули. А реальну роботу уряду Арсенія Яценюка народ може спостерігати за цінами в магазинах, тарифами на комунальні послуги, за фінансовою кризою та обвалом курсу гривні. Реформ немає. А корупція продовжує майже безроздільно панувати в державі.

Про яку ефективну владу може йти мова, коли в нас на Волині досі не призначені голови райдержадміністрацій!? Фактично вже кілька місяців в області не існує районного керівництва. І все – через взаємне поборювання між командою президента Порошенка і прем'єра Яценюка, яке починає нагадувати старі часи протистояння Ющенка і Тимошенко. Таке враження, що влада у нас існує сама по собі, а народ – сам по собі.

– На думку експертів, ухвалений під завісу старого року бюджет не вселяє українцям великих надій на порятунок від дефолту. Що повинні зробити уряд і місцева влада, щоб стримати обвал цін, зупинити зубожіння найбільш незахищених верств населення?

– Бюджет 2015 року був ухвалений у класичному стилі прийняття законів бандитським режимом Януковича. Нардепи не знали, за що проголосували. Тому зараз вони з подивом дізнаються про сюрпризи бюджету-2015. Але це не знімає відповідальності з тих, хто підтримав "кота в мішку". А підтримали вони цілковите замороження пенсій і зарплат, підвищення податків для простого люду. Якщо завдяки депутатам від "Свободи" у 2014 році вдалося домогтися спрямування коштів на добудову 10-ї шахти у Нововолинську, то цього року шахтарі залишаються без цих грошей. А все тому, що окремі депутати, в тому числі з Волині, підтримали саме такий варіант бюджету від уряду, внесений лідером "Народного фронту" Арсенієм Яценюком!

Намагаючись наповнити бюджет, витягуючи останні гроші з кишень українців, Арсеній Яценюк показав себе не як реформатор, а як кишеньковий прем'єр-міністр у руках всемогутніх олігархічних кланів. Чому уряд не шукає гроші в офшорах, як того вимагає "Свобода"? Адже тільки за 9 місяців цього року туди вивели близько 6,5 мільярда доларів! Чому влада проігнорувала свободівські законодавчі ініціативи про повернення капіталів з-за кордону, про ліквідацію монополій в економіці, про запровадження воєнного податку з олігархів? Закон про скасування офшору на Кіпрі так і не ухвалений. Чому Яценюк не бореться за запровадження податку на предмети розкоші, за прогресивну шкалу оподаткування? Де обіцяне революційне зменшення податкового навантаження на бізнес? Якщо Кабмін оголосив війну корупції, то покажіть мені хоча б одного відомого корупціонера за ґратами!

Катастрофічне зростання боргу, бездумний друк гривні, вимивання валютних резервів – типові риси економічної політики "геніального прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та товаришки Петра Порошенка, нинішньої очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої. Основна проблема цієї влади в тому, що вона не має ні політичної волі, ні бажання ліквідовувати згубну олігархічну модель української економіки та політики. Навпаки, багато олігархів мають прямий вплив на владу та своїх людей у партіях, які зараз входять до складу коаліції. Поки ми не змінимо систему, українці й надалі отримуватимуть найнижчі зарплати в Європі, а держава балансуватиме на грані існування. Перемога у протистоянні з Росією неможлива без внутрішнього очищення та прискореного реформування.

– Коли найвірогідніше відбудуться вибори до місцевих рад і наскільки амбітними будуть плани свободівців?

– Місцеві вибори, швидше всього, відбудуться восени, як це передбачено в Конституції. Хоча й досі невідомо, за яким саме законом. В Україні завжди існувала проблема: постійно змінювати виборче законодавство і правила гри. Наші плани – це якомога численніші фракції в обласній, районних і міських радах. Упевнений, якби свободівців було більше в радах різних рівнів, не було би нинішнього неподобства з дерибаном комунального майна, як це сталось нещодавно через ухвалене 21 листопада 2014 року рішення Волинської обласної ради. Скандальне рішення порушує права та інтереси щонайменше чотирьох юридичних осіб. Зокрема – Маневицької райради, яка раніше ухвалила рішення прийняти один із об'єктів (база відпочинку "Тросне" в цьому районі) в комунальну власність районної громади. Водночас, можливий продаж двох приміщень у центрі Луцька, на вулицях Лесі Українки, 9, та Романюка, 1, порушує права й інтереси двох видавництв – редакційно-видавничого підприємства "Надстир'я" та видавництва ТзОВ "Слово", яке випускає газету "Відомості", а також творчої спілки – обласної організації Національної спілки письменників України. Схоже, в такому рішенні був персонально зацікавлений і голова облради Валентин Вітер, інакше не підписав би таке підозріле рішення.

Багато депутатів, які нині перебувають у місцевих радах, не стали іншими після Революції гідності. Від них тхне гнилим корупційним душком періоду режиму Януковича. Впевнений, що волиняни мають зробити належні висновки і прискіпливо оцінити роботу кожного депутата і політичної сили в області.

– На конференції йшлося про кадрове оновлення ваших колегіальних органів. Які нові обличчя свободівців з'являться у волинському політикумі?

– "Свобода" – динамічна сучасна політична сила, діяльність якої спрямована в майбутнє. Ми чудово усвідомлюємо, що в умовах XXI століття маємо постійно оновлюватися, вчитися, набиратися досвіду і не стояти на місці. Без самовдосконалення і поступу вперед ні нас, ні Україну не чекає нічого доброго. Наша партія завжди була відкрита для принципових, активних, ідейних людей. Той, хто проявив себе, наполегливо працював, завжди має можливість зробити кар'єру. Під час обласної партійної конференції 29 грудня 2014 року було розширено та оновлено склад обласного комітету. До нього увійшли й нові члени. Зокрема голова обласного комітету гуманітарного забезпечення війська та очільник Володимир-Волинської міської партійної організації Сергій Коба, голова Ковельської міської організації ВО "Свобода" Вадим Ткачук, голова Луцької міської організації ВО "Свобода", молодий перспективний політик Микола Федік, керівник прес-служби та аналітичної служби обласної організації Петро Герасименко.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ