Заступник начальника УМВС Волині Анатолій Шумик: "Ми повинні спільними зусиллями протидіяти рецидивній злочинності та насильству в сім'ї"

Заступник начальника УМВС Волині Анатолій Шумик: "Ми повинні спільними зусиллями протидіяти рецидивній злочинності та насильству в сім'ї"

20.01.15 13:02 0 773
Правоохоронець розповів про проведення профілактичної роботи з особами, які перебувають на обліках органів внутрішніх справ. В зоні особливої уваги – особи, котрі вчиняють насильство у сім'ї.

Загалом на обліках ОВС у Волинській області перебуває 4763 осіб, з яких 764 - засуджені за тяжкі, особливо тяжкі злочини або два і більше разів за умисні злочини, 899 – за злочини середньої та невеликої тяжкості, 277 адміннаглядних, 1287 – засуджені до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі (умовно судимі).

- У 2014 році спостерігаємо збільшення кількості скоєних кримінальних правопорушень особами, у яких судимість на момент вчинення злочинів не знята та не погашена. Упродовж звітного періоду на території області цією категорією осіб скоєно 805 кримінальних правопорушень, тоді як минуло річ їх було 698. А тому зусилля дільничних інспекторів міліції насамперед спрямовані на посилення індивідуально-профілактичної роботи серед підоблікового елементу, – розповів Анатолій Шумик.

Заступник начальника обласного управління міліції поінформував, як правоохоронні органи здійснюють контроль за раніше судимими особами і в чому полягає така робота:

- Щоби попередити прояви рецидивної злочинності на території області, ми постійно проводимо операцію під умовною назвою «Нагляд». Вона передбачає здійснення профілактичної роботи, до того ж – дає змогу виявити осіб, які схильні до вчинення правопорушень. У такому випадку на особу оформляється сторожова картка. Відповідно ми інформуємо адресне бюро про те, що особа перебуває під адміністративним наглядом. Також у справі повинні бути характеризуючі пояснення від рідних та сусідів і витяги з бази даних щодо притягнення адміннаглядного до адмінвідповідальності. Дільничний обов'язково систематично відвідує піднаглядного за місцем проживання та повинен володіти вичерпною інформацією про його поведінку в побуті.

Правоохоронець зазначив, що важелем впливу на осіб, які перебувають під адміннаглядом, є застосування стосовно них адміністративно-штрафної практики. Зокрема таких осіб притягують до відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду.

За словами Анатолія Шумика, актуальною на території області є проблема побутової злочинності, адже на профілактичних обліках в органах внутрішніх справ області перебуває 2308 осіб, які вчиняли насильницькі дії в сім'ї. Аналізуючи роботу щодо попередження скоєння тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень на побутовому ґрунті, спостерігається хоч незначне, але збільшення таких правопорушень.

- Ми постійно моніторимо висновки щодо заяв громадян, пов'язаних із вчиненням насильства в сім'ї, рішення за якими приймали дільничні інспектори міліції. Адже, відповідно до законодавства, працівники міліції виносять офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім'ї. Тож загалом до адміністративної відповідальності за статтею 173-2 КУпАП притягнуто 2669 осіб.

А відтак, за словами правоохоронця, щоби удосконалити роботу в цьому напрямку, управління внутрішніх справ Волині спільно з обласною державною адміністрацією розробили комплексний план взаємодії відповідних структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї.

– Лише спільними зусиллями правоохоронців, психологів, представників влади, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, ми зможемо вплинути на ситуацію та, проводячи широку роз'яснювально-профілактичну роботу, зменшити статистику вчинення насильства в сім'ї, – наголосив Анатолій Шумик.

Насамкінець правоохоронець акцентував на необхідності залучення до проведення цієї роботи працівників інститутів громадянського суспільства, котрі серед інших завдань ставлять перед собою і попередження випадків насильства у волинських родинах.

СЗГ УМВС України

у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ