Завжди готові підтримати бойовий дух правоохоронців Рівненщини лікарі сектору медичного забезпечення

Завжди готові підтримати бойовий дух правоохоронців Рівненщини лікарі сектору медичного забезпечення

20.01.15 14:57 0 720
Гострі порушення мозкового кровообігу (ГПМК) є однією із ведучих причин інвалідності та смертності у всьому світі. в Україні реєструється більше 40000 інсультів щорічно (2,3 – 3 випадки на 1000 населення), смертність від яких складає 1 випадок на 1000 населення, а післяінсультна інвалідизація є лідером серед інших причин інвалідності і складає 3,2 на 10000 населення. На жаль, до праці повертається тільки 20% осіб, що подолали недугу, а 50% - мають повторні інсульти. Слід зауважити, що останнім часом інсульти значно "помолодшали".

Серед основних причин виникнення ГПМК є: спадковість, вади серця, аномалії розвитку та атеросклеротичне ураження судин, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, малорухливий спосіб життя, екологія, технізація та урбанізація і, звичайно ж, тривалий хронічний стрес. Події, що відбуваються в Україні останнім часом, трагічні "зведення з поля бою", людські жертви, зниження рівня життя, а також ритм життя не можуть не впливати як на стан свідомості громадян взагалі, так і на стан здоров'я нації зокрема.

Не є винятком і співробітники ОВС. Більш того, їх активна участь у вирі цих подій, постійна напруга та стресогенність служби роблять їх більш вразливими як в емоційному, так і фізичному (загострення хронічних хвороб) плані. Ризик виникнення серцево-судинних, мозкових катастроф в таких умовах зростає в рази. А як відомо, хворобу легше профілактувати, ніж лікувати.

Запорукою серцево-судинного здоров'я є здоровий спосіб життя, при чому починаючи із самого раннього віку. Це є ключовою умовою профілактики мозкових катастроф. У поєднанні із регулярною фізичною активністю, дотриманням дієти, відмовою від тютюнопаління та зловживання алкоголю (вживання алкоголю в дозі, вищій еквіваленту 60 г етилового спирту на добу). Червоне вино, порівняно з іншими алкогольними напоями, асоційоване з найнижчим ризиком інсульту, зумовлюючи зниження в комплексі з гіпохолестериновою дієтою ( наприклад, середземноморська – риба, овочі, сухофрукти, оливкова олія). проте, значно підвищує ризик розвитку онкохвороб травного тракту, печінки, підшлункової та молочної залоз. Тому навіть поширена рекомендація щодо вживання одного келиха вина на добу для жінок та двох – для чоловіків як засіб профілактики серцевого нападу є сумнівною. Зазвичай часто ми самі, в силу тих чи інших причин, свідомо є "ковалями свого нещастя". Але вчасне усвідомлення важливості змінити свій спосіб життя може забезпечити зниження ризику виникнення мозкової катастрофи.

А ще дуже важливим є вчасно запідозрити цю недугу. В цьому контексті особливої актуальності набувають освітні програми для співробітників ОВС основам невідкладних заходів, першої медичної допомоги при підозрі на мозкові катастрофи.

Ознайомлення із симптомами інсульту та визначення швидкого плану дій допомагає використання розробленої в 1998 році у Великобританії шкали FAST (англ.) F – face – обличчя; fast – швидко; A - arm – рука; S - speech – мова; T - time – час.

Обличчя (F) – оглядаючи пацієнта, звертають увагу на симетрію обличчя, пропонуючи йому посміхнутися, показати зуби, надути щоки.

Рука (A) –слабкість в руці виявляється при вітальному рукостисканні, оцінюючи однаковість сили потиску в обох руках.

Мова (S) – ознаки порушення у хворого помітні при розмові, звертаючи увагу на нерозбірливість вимови, артикуляцію звуків, труднощі в розумінні звернення до пацієнта.

Час (T) – "Час – мозок, втрата часу – загибель нейронів мозку! " Якщо визначено хоча б один із симптомів шкали FAST, що виник раптово, необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу, адже лікування інсульту найефективніше у ранні строки після його виникнення. Сучасні медичні технології, такі як тромболізис – розчинення тромба за допомогою ліків - чи оперативне нейрохірургічне втручання при крововиливі у мозок використовуються саме в період так званого терапевтичного вікна (перші 6 годин з моменту виникнення ознак), а раннє (протягом першої "золотої години") довенне введення розчину сульфату магнію закладає цеглинки вдалої ефективної терапії, а значить – збереження життя і самообслуговування людини, збереження родинного щастя, спокою і, зрештою, фінансів також (лікування інсульту дуже дороговартісне), можливість повернення до служби.

Лікар невропатолог лікарні (з поліклінікою)

при УМВС О.Д. Петрушина
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ