Держкомтелерадіо радить ЗМІ при висвітленні Дня Соборності України звертатись до матеріалів Українського інституту національної пам'яті

Держкомтелерадіо радить ЗМІ при висвітленні Дня Соборності України звертатись до матеріалів Українського інституту національної пам'яті

21.01.15 10:18 0 672
Держкомтелерадіо звертається до ЗМІ з проханням скористатися методичними матеріалами Українського інституту національної пам'яті при підготовці публікацій та програм із висвітлення Дня Соборності України та Дня пам'яті героїв Крут.

Методичні матеріали розміщено на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=117766&cat_id=114334 .

На думку істориків, відзначення днів, пов'язаних із історією українського державотворення у ХХ столітті, має реалізовувати два завдання - нагадати досвід першого проголошення незалежної Української Народної Республіки 22 січня 1918 року, що відбулось в умовах російської військової агресії, та сприяти усвідомленню відповідальності всього суспільства за долю держави у дні випробувань, нагадати про подвиг української молоді під Крутами, які стримали наступ більшовиків на Київ і засвідчили: державність без армії неможлива.

Також у ці дні відзначається 25 років з часу створення «Живого ланцюга» – символічної акції, у якій взяли участь від 0,5 до 3 мільйонів людей, котрі 21 січня 1990 року вишикувалися у безперервну лінію між Києвом та Львовом. Акція стала виразом бажання українців жити в єдиній незалежній державі і відіграла важливу роль у піднесенні національної свідомості українців.

Вчені вважають, що звернення до цих історичних дат та подій розвінчують радянські та сучасні російські міфи. Зокрема, нагадування про проголошення Четвертого універсалу Центральної ради 22 січня 1918 року спростовує один із базових міфів сучасної російської пропаганди про те, що «Україна ніколи не була незалежною державою». Насправді завершення Першої світової війни увінчалося створенням на руїнах імперій низки незалежних національних держав у Східній Європі. Серед поневолених народів, які піднялися тоді на боротьбу за незалежність були й українці, які теж зуміли створити свої національні держави – Українську народну республіку та Західноукраїнську народну республіку, що згодом об'єдналися в єдину. Незважаючи на завзяту боротьбу та жертовність, проявлену у захисті незалежності, українці втратили її, в першу чергу через несприятливі зовнішньополітичні обставини та агресію більшовицької Росії. Пам'ять про існування власної держави у 1917–1921 роках стала одним із наріжних каменів формування модерної національної ідентичності українців, надихала їх на продовження визвольної боротьби, яка врешті увінчалася відновленням незалежності у 1991 році.

Пам'ять про Акт Злуки українських земель знищує радянський міф про те, що українські землі возз'єдналися лише внаслідок реалізації радянсько-німецького пакту 1939 року.

У методичних матеріалах Українського інституту національної пам'яті наводиться перелік деяких науково-популярних та наукових публікацій, присвячених тематиці Української революції 1917–1921 років, та імена вітчизняних науковців, що спеціалізуються на цій темі.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: У річницю смерті Юрія ...

КОМЕНТАРІ