У Рівненській області особистий прийом - найбільш ефективний метод надання громадянам правового захисту

У Рівненській області особистий прийом - найбільш ефективний метод надання громадянам правового захисту

21.01.15 14:17 0 687
Керівництво прокуратури Рівненської області особливу увагу приділяє особистому прийому громадян як у прокуратурі області так і за місцем їх проживання. Адже, це один з найбільш ефективних методів надання правового захисту та можливість своєчасно реагувати на порушення конституційних прав і свобод громадян.

За словами начальника відділу з питань розгляду листів, прийому громадян та доступу до публічної інформації прокуратури Рівненської області Ліни Корнелюк упродовж 2014 року до органів прокуратури Рівненської області звернулись понад 7 тисяч громадян, з яких керівниками прокуратур, їх заступниками, іншими прокурорськими працівниками прийнято майже півтори тисячі.

Прокурорами вирішено всього 4344 звернень. З числа вирішених звернень задоволено 279, тобто кожне п'ятнадцяте.

Зокрема, найбільшу кількість з вирішених становлять звернення з питань досудового розслідування (45%), з питань нагляду за додержанням та застосуванням законів (20%), з яких переважають звернення про порушення конституційних прав і свобод громадян (з питань адміністративних правопорушень, про права дітей, охорону здоров'я, оплату праці, соціального захисту пільгових категорій), 8% - звернення з питань представництва інтересів громадян та держави в суді та 6% з питань охорони та використання земель.

Для прикладу, за зверненням громадянки прокуратура поновила її конституційне право на працю.

Перевіркою встановлено, що роботодавець незаконно звільнив працівницю – інваліда 3 групи у зв'язку з невідповідністю займаній посаді за станом здоров?я. При цьому звільнення відбулося у порушення вимог Закону України «Про основи соціальної незахищеності інвалідів в Україні», а також без згоди заявниці та пропозиції роботодавця перевестися на іншу легшу роботу.

Дослідивши усі матеріали справи, прокурори звернулися в інтересах громадянки до суду із позовною заявою щодо скасування наказу про її звільнення та стягнення коштів за час вимушеного прогулу. Позовні вимоги прокуратури судом задоволено повністю.

Організація роботи органів прокуратури області з питань розгляду звернень спрямовувалася також на викорінення практики підміни прокуратурою органів державного управління та контролю. Тому за належністю до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю надіслано майже 2600 звернень або 36%.

Прокурор області прийняв близько сотні громадян, в тому числі з виїзного прийому за місцем проживання.

Виїзди у райони здійснюються для того, аби оперативно на місці поновити порушені права громадян, особливо тих, які в силу матеріальних чи фізичних обставин не спроможні приїхати зі своїми проблемами в обласний центр.

З графіком виїзного прийому громадян керівництвом прокуратури області можна ознайомитись на офіційному сайті прокуратури області у рубриці «Приймальня громадян».

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінничині у Крижополі ...

КОМЕНТАРІ