Мирослав Щербей: «Лише дотримуючись правил безпеки,будучи уважними до себе та ближніх,ми зможемо уникнути більшості «сезонних» небезпек».

Мирослав Щербей: «Лише дотримуючись правил безпеки,будучи уважними до себе та ближніх,ми зможемо уникнути більшості «сезонних» небезпек».

21.01.15 15:37 0 727
Про пожежну безпеку та фатальні наслідки вогняного лиха розповідає начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Такі особливості пожежно-рятувальної служби, що на період свят підрозділи ДСНС переводяться на посилений варіант несення служби. І багаторічна статистика підтверджує, що відповідний режим роботи цілком себе виправдовує. Саме у такі дні люди нерідко ігнорують прості, здавалося б, речі: вимкнути газ, виключити обігрівач, загасити недопалок тощо. А ще додайте сюди стару електромережу будівель, її перенавантаження від усіх можливих електропобутових приладів, несправність пічного опалення і традиційне, на жаль, паління в ліжку. Останнє здебільшого відбувається у нетверезому стані. Все це і є необережністю, необачністю та просто легковажним ставленням як до свого життя, так і до життя своїх близьких.

На жаль, початок нового року для закарпатських вогнеборців охаректизувався невтішною тенденцією до збільшення кількості пожеж. Проте, менше пожеж сталося з фатальними наслідками. Так, упродовж 20 січневих днів у краї зареєстровано 67 пожеж (це на 16 випадків більше ніж за аналогічний період 2014 року). Також через вогняну стихію загинуло двоє людей. Тоді, як минулоріч вогняна стихія забрала три людські життя. Турбує й причина. Четвертого січня 47-річний господар житлового будинку, що в селі Бронька Іршавського району, за власну згубну звичку покурити в ліжку на підпитку розплатився найдорожчим – власним життям. За аналогічним сценарієм розгорталися події і 6 січня, коли в літній кухні в селі Грушово на Тячівщині загинув 74-річний чоловік. За статистикою, саме з цієї причини найбільше в області гине людей на пожежах.

Зазвичай, холодної пори, до вищезазначеного, через що вогняна стихія навідується в оселі громадян, додаються ще й необережне поводження з вогнем самих домочадців та несправність пічного опалення. Але найбільше пожеж стає наслідком порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання. Переважна більшість житла експлуатується не один десяток років. Отож, відповідно й електропроводка в помешканнях вже давно вичерпала свій ресурс. Простіше, вона не розрахована на шалене навантаження модерними електричними приладами, яких вистачає у сучасній оселі. Її заміна – це необхідність. У зворотному ж випадку, десятки тисяч гривень, вкладені у підвісні стелі, вирівнювання стін за євростандартами та новенькі меблі, за мить через банальне електрозамкнення полум’я перетворить у непотріб. Отож, якщо ваше помешкання вимагає ремонту, то його варто починати з електрики, тоді у квартирі не лише буде затишно, а головне - і безпечно.

«Занепокоєння викликають, насамперед, пожежі в житловому секторі. Ще їх можна віднести до категорії побутових. Приватний сектор, дачні ділянки, лазні, сауни – це ті об’єкти, які в основному горять через «стандартні» для осінньо-зимового пожежонезпечного періоду: порушення правил експлуатації електронагрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем осіб в нетверезому стані. Простіше, причиною більшості пожеж стає людський фактор.

Так, із 67 зареєстрованих пожеж – 22 рази горіли житлові будинки, ще близько 30 пожеж сталися в надвірних спорудах приватних дворогосподарств. Отож, висновок: нехтуючи правилами пожежної безпеки, наші краяни переконані, що до них в гості ніколи не навідається “червоний півень”, а даремно. Вогонь не питає дозволу, щоб зробити свою “чорну” справу.

З огляду на зимову пору року й, відповідно, необхідність додаткового обігріву житла, рятувальники звертаються до жителів регіону з проханням ще раз перевірити опалювальні системи та дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Проявляти пильність і обережність при використанні обігрівальних приладів, газового та пічного опалення. Особливо звертаємося до батьків: не залишайте дітей без нагляду та стежити за ввімкненими нагрівальними приладами. Треба пам’ятати, що лише дотримуючись правил безпеки, будучи уважними до себе та ближніх, ми зможемо уникнути більшості «сезонних» небезпек»…

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі новенький ...

КОМЕНТАРІ