У Львові меморіальною таблицею вшанували пам’ять Юрка Покальчука

У Львові меморіальною таблицею вшанували пам’ять Юрка Покальчука

24.01.15 11:34 0 717
У Львові на вул. Друкарській, де свого часу жив відомий український письменник, перекладач, музикант Юрко Покальчук, 23 січня, відкрили меморіальну таблицю на його честь.

Про це повідомляє кореспондент .

Юркові Покальчуку завтра б виповнилося 74 роки. У 2008 році через хворобу він відійшов у вічність, залишивши після себе ціле покоління митців, яких надихала його творчість. Саме його віддані фани вирішили віддати честь кумиру, встановивши у центрі Львова меморіальну таблицю.

«Ми вирішили відкрити меморіальну таблицю, щоб кожен львів’янин, гість міста, проходячи повз неї згадував про цю чудову людину, друга багатьох», – зазначив під час відкриття співзасновник ГО «Проект №1» Юрій Космина і додав, що таблиця має підкреслювати «особистість Юрка Покальчука як людини богемної і людини скромної».

Місце для меморіальної таблиці обрали не випадково, адже Юрко Покальчук, як зазначив Юрій Космина, жив на три міста: у Києві, Львові та у Парижі. У Львові він мешкав на вул. Друкарській.

«Точної адреси, де він мешкав, ми не знаємо. Друзі розповідали, що Юрко жив по різних квартирах на вул. Друкарській», – додав він.

Під час відкриття таблиці звучали вірші Покальчука. Перехожі з цікавістю зупинялись, аби їх послухати.

Нагадаємо, о 18:00 відбудеться літературний вечір, присвячений Юрку Покальчуку, у «Квартирі 35».

Під час заходу відбудеться читання уривків прози та поезії Юрка Покальчука, участь у яких візьмуть Віктор Неборак, Юрко Іздрик, Галина Шиян. Також виступлять молоді львівські поети та письменники. Гостям покажуть короткометражні відео Юрія Покальчука, а також слайд-шоу його світлин. Усіх охочих запрошують долучитися.

Довідка .

Юрко Покальчук народився 24 січня 1941 року в Кременці (Тернопільська область, Україна) у родині діалектолога, краєзнавця Володимира Покальчука.

Дитинство і юність провів у Луцьку, де закінчив школу, Луцький педінститут. Потім навчався в Ленінградському університеті на факультеті східних мов.

Від 1969 – в місті Київ. 1969–1976 – молодший науковий співробітник Інституту літератури АН УРСР.

З 1976 р. – член Спілки письменників України.

З 1994 до 1998 рр. – голова іноземного відділення Спілки письменників України.

1997–2000 рр. – президент Асоціації українських письменників.

2000–2002 рр. – член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

1992–2000 – ст. н. с. відділу зарубіжної україніки Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського. 1994–1998 – голова іноземного відділу СПУ. Президент (1997–2000), віце-президент, член Координаційної ради АУП.

З 31 травня 2007 – почесний член Літературного угруповання «СТАН»

З жовтня 2007 року вів свій власний блог.

Помер 10 вересня 2008 року від раку в Києві. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі попрощалися з ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ