Три експерти та голова спілки кінематографістів проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

Три експерти та голова спілки кінематографістів проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

24.01.15 09:35 0 610
Троє членів Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів – кінознавці Людмила Новикова, Оксана Волошенюк, Георгій Черков – тієї самої, що й заборонила нещодавно фільм «Тарас Бульба» російського режисера Володимира Бортка, висловились проти такої заборони.

Як йдеться на офіційному сайті Національної спілки кінематографістів України, їх підтримав голова спілки Сергій Тримбач, який звернувся з відповідним листом до віце-прем’єр-міністра, міністра культури України В’ячеслава Кириленка.

«Заборона фільму «Тарас Бульба», окрім всього, створює небезпечний прецедент. За подібною логікою можна заборонити і повість самого Миколи Гоголя, а за тим і значну частину уже власне української літературної та мистецької класики. Фільм «Арсенал» Олександра Довженка, до прикладу, чи «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка – бо ж завжди знайдуться «фахівці» із виявлення у текстах чогось «кричуще антиукраїнського», – йдеться у листі.

Окрім того, «Тарас Бульба» – це ще й робота видатних українських митців, наголошує Сергій Тримбач: виконавця головної ролі Богдана Ступки, акторів Ади Роговцевої та Леся Сердюка, художника Сергія Якутовича.

«За подібними акціями стоїть дешеве політиканство, прагнення набрати «очки» в ідеологічних оборудках сумнівного штибу», – наголошує голова спілки.

Сергій Тримбач пропонує якнайшвидше зібрати експертну комісію Держкіно України і переглянути рішення щодо заборони фільму «Тарас Бульба».

Нагадаємо, 22 грудня на сайті Державного агентства України з питань кіно, з посиланням на висновок Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів, оприлюднено рішення про відмову у видачі прокатного посвідчення фільмові «Тарас Бульба» (Росія, 2009).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: На Вінничині звернення ...

КОМЕНТАРІ