На Тернопіллі 27 січня виповнюється 100 років від дня народження видатного художника,нашого земляка Якова Гніздовського

На Тернопіллі 27 січня виповнюється 100 років від дня народження видатного художника,нашого земляка Якова Гніздовського

27.01.15 08:38 0 782
У минулому році обласна рада прийняла рішення “Про проголошення 2015 року в Тернопільській області Роком видатного художника Якова Гніздовського”

Яків Гніздовський народився 27 січня 1915 р. в с. Пилипче, нині – Боршівського району. Вчився в гімназіях Чорткова і Львова, а потім продовжував навчання у приватній школі прикладного мистецтва у Львові. Як обдарованого учня його послали (1938) на студії до Вар-шавської Академії Красних Мистецтв. Він був стипендіатом митрополита Андрея Шептицького. Свої перші роботи – карикатури опублікував у львівському сатиричному журналі “Комар”.

З 1939 р. продовжував навчання в Академії Мистецтв у Загребі (Хорватія). Там студіював живопис, скульптуру, різьбу по дереву. У 1944 р. із золотою медаллю закінчив науку. П'ять років після академії – час пошуків, блукань художника. Розчарований у мистецтві й житті, він поселився у Мюнхені. Тут оформляв та ілюстрував журнали. Злигодні, поневіряння, що переслідували його на кожному кроці, молодий художник передав у ранній картині “Бездомні”. Наприкінці 1940-их років кілька картин Я. Гніздовського потрапили на виставки. Вони вражали технічною складністю і довершеністю. У 1949 р. Я. Гніздовський виїхав до США. У Міннеаполісі влаштувався дизайнером у рекламну фірму. Це була перша в його житті робота, за яку він отримав платню. Згодом на виставці графіки Міннеаполіського інституту мистецтв експонували дві його роботи. Одна з них – “Кусу” – отримала другу премію. Через кілька тижнів картина “Яйце” на державному ярмарку в Міннеасоті також відзначена другою премією. Через деякий час митець переїхав до Нью-Йорка. Тут знову чекали боротьба за життя, поневіряння. Пробував себе в скульптурі, кераміці, але головна мета, якої хотів досягти – досконало оволодіти технікою деревориту. Після багатьох років шукань художник ціною неймовірних зусиль знайшов у мистецтві свій шлях і визнання.

1956 р. митець виїхав на два роки в Париж, де організував дві персональні виставки. Дереворити Я. Гніздовського демонстрували більш як на ста виставках у США, Канаді, у країнах Європи, Азії, Латинської Америки та Африки. Роботи нашого земляка знайшли дорогу до великих музеїв США і Канади, зберігаються у приватних збірках. Творчість Я. Гніздовського засвідчує: він був співцем української землі на американському континенті. У США видано кілька альбомів його дереворитів. Президент Дж. Кеннеді, обладнуючи робочий кабінет у Білому домі, вибрав дві картини Гніздовського – «Зимовий пейзаж» і «Соняшник».

Помер 8 листопада 1985 р. в Нью-Йорку. Перед смертю заповідав, щоб його прах перевезли в Україну. Біля батьківських могил у с. Пилипчому він знайшов вічну тишу.

За матеріалами Тернопільської обласної бібліотеки для молоді.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Житомирщині УДАІ ...

КОМЕНТАРІ