Івано-Франківська область: громадськість у боротьбі з пожежами

Івано-Франківська область: громадськість у боротьбі з пожежами

29.01.15 13:35 0 655
Багаторічний досвід зарубіжний європейських країн засвідчує, що підтримувати на належному рівні пожежну безпеку силами тільки однієї професійної пожежної служби, навіть у державах з високоорганізованою економікою, є недостатньо і неефективно. У країнах Західної Європи ще на початку ХІХ століття до справи боротьби з пожежами успішно залучались різні добровільні формування.

На теренах Галичини перші добровільні протипожежні об’єднання громадян були сформовані в кінці ХІХ – на початку ХХ століття на базі пожежно-руханкових товариств «Сокіл», «Січ» і «Луг». Спочатку у Львові, потім в Станіславові, Коломиї та інших містах і містечках нашого краю при цих товариствах на добровільних засадах успішно діяли спеціальні відділення та осередки, метою яких була боротьба з пожежами. На жаль, внаслідок політичних і воєнних подій на початку ХХ століття їх вік був недовгим.

Нині в нашій області діють 163 добровільні пожежні дружини. Найбільше їх є у Богородчанському, Калуському, Городенківському, Надвірнянському та Тлумацькому районах. Ще 945 таких дружин створено на об’єктах різних форм власності Прикарпаття. Члени таких формувань надають допомогу органам державної виконавчої влади і керівникам підприємств, установ та організацій у проведенні заходів щодо запобігання пожеж і організації їх гасіння.

Створення добровільних пожежних дружин має в Україні велике майбутнє. В останні роки керівництво держави та Державна служба України з надзвичайних ситуацій приділяють велику увагу розвитку добровільної пожежної охорони. Так, відповідні норми внесені в Кодекс цивільного захисту. Прийнято також декілька підзаконних актів. При розробленні цих документів вже враховувались європейські стандарти та досвід іноземних держав. Добровільні пожежні формування зможуть підвищити рівень пожежної безпеки віддалених сільських населених пунктів. Для Івано-Франківщини з її гірським рельєфом це дуже актуально.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 29 молодих людей ...
Наступна новина: У Рівненській області крок ...

КОМЕНТАРІ