У 100-річчя Я. Гніздовського у Львові відкрили найбільшу в Україні виставку його творів

У 100-річчя Я. Гніздовського у Львові відкрили найбільшу в Україні виставку його творів

30.01.15 10:53 0 936
27 січня, минає 100 років від дня народження українського художника, графіка Якова Гніздовського. У Львові, місті, де він розпочав розвивати свій талант, відкрили виставку творів митця, на якій вперше представлені картини з приватних колекцій.

Про це повідомляє кореспондент .

Яків Гніздовський багато років прожив у США. Там він працював, розвивав свій талант. Саме тому митець-українець посів важливе місце у культурі США. Він – автор оформлення багатьох книг.

Як зазначила на прес-конференції у Львові аташе з питань культури Посольства США в Україні Шеріл Бистрянські, мистецтво Гніздовського новаторське.

«Це дуже тонка і висока графіка. Його мистецтво досі залишається сучасним, поєднуючи у собі ніжний і романтичний погляд на життя, досконалу техніку, любов до всього живого», – сказала Шеріл Бистрянські.

У Львові вдруге представили твори Якова Гніздовського. Вперше виставка відбулася 2005 року, коли на Личаківському кладовищі перепоховали прах митця.

«Ця виставка відрізняється від попередньої, оскільки, крім творів із збірок із Національних музеїв Києва, Львова, Борщівського музею, додались олійні картини від приватних колекціонерів з Парижа. Вони експонуються на виставці вперше. Ці твори стали для нас відкриттям. Це картини раннього американського періоду», – розповіла куратор виставки Олена Федорук.

«Гніздовський був одночасно митцем-новатором і митцем, який внутрішньо тяжів до глибинних українських традицій, хоча вони не відбивалися прямо у його тематиці», – зазначила куратор виставки.

На експозиції, яка розміщена на першому і другому поверсі Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, окрім графіки Якова Гніздовського, які зачаровують різноманітними деталями, його картин, написаних олійними фарбами, представлені і видання, оформленнями яких займався митець. Здебільшого це англомовні книги.

Від час відкриття виставки також відбулося урочисте погашення конверта, якого випустили до ювілею Гніздовського.

Зазначимо, у Львові виставку можна буде оглянути до 8 березня. Пізніше твори Яна Гніздовського представлять у Чернівцях, Полтаві, Черкаси, Дніпропетровську та Києві.

Довідка .

Яків Якович Гніздовський – український художник, графік, кераміст, мистецтвознавець. Народився 27 січня 1915 року, у с. Пилипче Борщівського району Тернопільської області. Навчався у Чортківській гімназії.

З 1933 навчався у Львівській духовній семінарії. У Львові мешкав у гуртожитку в одній кімнаті зі студентами, пов’язаними з українським підпіллям. Навесні 1934 року польська поліція влаштувала в гуртожитку обшук, під час якого були знайдені пропагандивні листівки. Яківа заарештували за підозрою в приналежності до нелегального гуртка. Провів у в’язниці кілька днів. Під час суду свідчив про те, що не мав стосунку до політичної діяльності своїх сусідів по гуртожитку. Його попросили показати записну книжку й виявили, що під час засідання він намалював усіх, хто перебував у залі суду. Це справило велике враження на присутніх, стало ясно, що Гніздовського ніщо не цікавить, крім мистецтва. Усі обвинувачення з художника були зняті.

З 1938 навчався у Варшавській академії мистецтв.

Через початок Другої світової війни з 1939 навчався в Загребській академії мистецтв (Хорватія). Виїхавши із Заґреба в 1944, опинився в таборі для переміщених осіб поблизу Мюнхена, де пробув до 1949.

1949 – переїхав у США, оселився в місті Сент-Пол (Міннесота), де отримав посаду дизайнера в рекламній фірмі Brown and Bigelow.

1950 – переїхав у Нью-Йорк, улаштувався в Бронксі біля Ботанічного саду й зоопарку.

1956–1958 – удосконалював майстерність у Парижі. Там же 16 лютого 1957 одружився з Стефанією Кузан – донькою вихідців з України після Першої світової війни.

Помер 8 листопада 1985 року в Нью-Йорку, був похований у колумбарії собору Іоанна Богослова. 5 листопада 2005 року відбулося перепоховання урни з його прахом на Личаківському цвинтарі у Львові.

Митець малював олійними фарбами й темперою, різними твердими барвниками, гравірував на деревяних і металевих дошках, іноді займався скульптурою малих форм. Його спадщина – це сотні картин, а так само більш ніж 300 гравюр (ксилографії, офорти та ліногравюри). У свій час дві його картини – «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі. Твори Я.Гніздовського зберігаються у приватних збірках та музеях, зокрема в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, збірці Нельсона Рокфеллера (у США), а також у музеях Японії.

В 1990-х рр. удова художника Стефанія Гніздовська передала в дарунок музеям у Києві, Львові й Тернополі ряд його робіт, пізніше роботи художника були подаровані музеям в Івано-Франківську й Чернівцях. Кілька оригіналів його графічних робіт зберігаються в Борщівському краєзнавчому музеї. У 2005 році вдова художника передала в дарунок Львівському національному музею погруддя Якова Гніздовського роботи Лео Мола (англ. Leo Mol).

Твори Гніздовського виставляються, публікуються в книжках як ілюстрації. Його архіви розміщаються в Слов’янському відділі Нью-йоркської публічної бібліотеки.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лечение зубов в клинике HMR
Наступна новина: Житомирські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ