Пам’ятати про етику і не ширити паніку,– у Львові обговорили,як працювати ЗМІ у час війни

Пам’ятати про етику і не ширити паніку,– у Львові обговорили,як працювати ЗМІ у час війни

31.01.15 12:16 0 687
Учора, 29 січня, о 18.00 у книгарні «Є» у Львові відбулася розмова на тему «Про що мовчать українські журналісти?». Модерувала захід автор книги «Моя грішна журналістика», заступник головного редактора інформагенції ZIK Тетяна Вергелес.

Також у розмові взяли участь інші львівські журналісти – «персонажі» книжки Тетяни Вергелес – Тарас Смакула, Микола Савельєв, Олег Радик.

«Цей рік нас повністю змінив. Стільки героїчного відбулося за цей час. Зрештою, війна показала хто є хто і в українській журналістиці», – зазначила Тетяна Вергелес.

Головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв акцентував на тому, що журналісти часто мовчать про те, що їхні колеги з «Вестей», з «Інтера» розповсюджують неправильну точну зору.

«Усі говорять, що в США свобода слова. Чи у США виходить «вісник Аль-Каїди»? А в нас фактично виходять вісники терористів. Ми про це чомусь дуже часто мовчимо», – сказав він.

Головний редактор інформагенції ZIK Тарас Смакула зазначив, що українські журналісти дійсно були неготові до війни, як, зрештою, і вся країна. «Але журналісти дуже швидко вчаться, – додав він. – Крім того, журналісти, починаючи з Майдану, перебувають під сильним психологічним тиском, пропускаючи всі події через себе», – зазначив він.

Також Тетяна Вергелес підняла питання про моральний вимір роботи журналістів під час війни і закликала пам’ятати про людську етику і не смакувати людські жертви, нехай навіть це жертви зі сторони ворога, що часто зустрічається у соцмережах.

Тарас Смакула додав, що сам теж радіє, коли українські військові знищують противника. «Але на відміну від росіян, ми не опускаємося до брудної пропаганди у своїх медіа і не будемо цього робити, бо є елементарна людська гідність. Не втрачати гідності – це головне правило», – заявив він.

Координатор Бойкоту російських товарів Олег Радик підкреслив, що не варто вдаватися до низьких і брудних засобів, як от «паради полонених», що проводять бойовики у Донецьку. «Звичайно, ми такого робити не будемо», – сказав він.

Учасники зустрічі обговорили також питання, чи повинна бути контрпропаганда у відповідь на пропаганду і як журналістами не поширювати у суспільстві панічні настрої, які йдуть на користь ворожій стороні.

«За цей час ми наростили шкіру. Це не значить, що ми стали байдужими, але ми усвідомлюємо, що ворогу потрібна наша паніка», – додала Тетяна Вергелес.

Детальніше читайте незабаром на сайті .

Довідка.

Художньо-публіцистична книга заступника головного редактора інформаційного агентства ZIK Тетяни Вергелес «Моя грішна журналістика» вийшла у львівському видавництві «Аверс» улітку 2014 року. Книга побачила світ 14 липня, у день 10-річчя IA ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Свобода" у ...
Наступна новина: Іван Крисак: «Закликаю ...

КОМЕНТАРІ