Львівщина: честь на гроші не проміняв!

Львівщина: честь на гроші не проміняв!

31.01.15 12:47 0 718
Викривши спритника, який пропонував хабара, слідчий Михайло Борусовський разом зі своїм колегою та працівниками управління внутрішньої безпеки законно довів його причетність до скоєння злочину.

Багатьох пересічних громадян вже перестали дивувати випадки хабарництва у правоохоронних структурах. Своїми ганебними вчинками корупціонери в одностроях кидають тінь на усіх своїх колег. Хоча далеко не всі працівники міліції поспішають укладати нечесну угоду з хабародавцем. От і випадок, що трапився у Залізничному райвідділі міліції міста Львова, яскраво свідчить про це. Старший слідчий відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров'я особи слідчого управління ГУ МВС України у Львівській області капітан міліції Михайло Борусовський не лише відмовився порушувати присягу на вірність українському народові, а й вирішив, як слід провчити спритного ділка, котрий намагався очорнити його репутацію, аби й інші громадяни, охочі до схожих оборудок, не наважувалися переступати закон.

А закрутилася ця історія невдовзі потому, як слідчому доручили розслідувати замах на вбивство, до якого виявився причетний представник азербайджанської національності. Громадянин В. не вперше потрапляв у поле зору працівників міліції. Отже, розповімо про все по порядку. Якось до Михайла Борусовського звернулася жінка, яка потерпіла від рук азербайджанця. Напередодні В., разом із сином та іншим працівником фірми проводили ревізію у торговому павільйоні своєї працівниці. Результат перевірки став неприємною несподіванкою для жінки. Її шеф виявив недостачу коштів у розмірі 10 тисяч (!) гривень. В пориві гніву той побив жінку, відібравши у неї паспорт. Спершу потерпіла попросила допомоги у працівників міліції. Однак, невдовзі вирішила змінити свої покази.

– Якось перелякана жінка в сльозах на очах прийшла до мене разом із сином підозрюваного, – згадує капітан міліції Михайло Борусовський. – Несподівано потерпіла заявила, що хоче забрати заяву про скоєння злочину, в якій обвинувачувала свого шефа. Випровадивши сина підозрюваного, я почав розмовляти з жінкою тет-а-тет. Зрозумівши, що жінка перебуває під впливом підозрюваного, я запропонував її не робити цього та й не відмовлятись від підтримання обвинувачення, оскільки вважаю, що закон один для всіх та всі повинні його дотримуватись, втому числі і такі люди як він, незважаючи на те, чи він роботодавець, шеф, чи інший. Крім факту заподіяння легких тілесних ушкоджень, я спільно з працівниками інспекції праці з'ясував, що усі підлеглі громадянина В. працюють неофіційно. Під час проведення слідчих дій за цими фактами, злочинець неодноразово натякав на вирішення цих питань іншим шляхом. Однак, я категорично відмовився та відповідно до чинного законодавства притягнув його до кримінальної відповідальності за грубе порушення законодавства про працю .

Уже через рік життєві стежки Михайла Борусовського та громадянина В. знову перетнулися. Цього разу азербайджанця підозрювали у скоєнні особливо тяжкого злочину. А трапилося ось що. Під час застілля, на якому зустрілися представники цієї національної меншини, один із учасників гостин образив В. У відповідь той схопив ножа, яким двічі вдарив чоловіка у груди. На щастя, лезо не зачепило серце бідолахи. Свідки події вчасно надали чоловікові першу медичну допомогу. Це дозволило врятувати бідоласі життя.

Під час проведення слідчо-процесуальних дій підозрюваний виявив бажання скористатися послугою перекладача, мотивуючи це поганим знанням української мови. Ця умова викликала здивування у слідчого. Адже, ще під час розслідування кримінальної справи за фактом побиття своєї працівниці мовний бар'єр не став перешкодою під час давання показів. Втім, для повноти реалізації прав підозрюваного на захист було залучено перекладача азербайджанської національності пана К. Перед початком процесуальних дій цього громадянина було перевірено на компетентність та з'ясовано його стосунки з підозрюваним. Перекладача було попереджено про кримінальну відповідальність за відмову виконувати обов'язки перекладача та неправдивий переклад.

Спершу слідчо-процесуальні дії за участю громадянина К. відбувалися, як і годиться. Згідно букви закону Михайло Борусовський надавав перекладачу матеріали для ознайомлення та передачі інформації підозрюваному. Проте, якось цей процес почав набирати неочікуваних обертів.

Одного дня, коли Михайло перебував у складі слідчо-оперативної групи Залізничного райвідділу внутрішніх справ, йому на мобільний зателефонував громадянин К. Перекладач запропонував слідчому зустрітися з приводу питання, яке він не хотів обговорювати у телефонній розмові. Працівник міліції пояснив, що перебуває у складі слідчо-оперативної групи й матиме можливість зустрітися лише наступного дня. К. пояснив, що це питання необхідно обговорити якомога швидше. Михайло пообіцяв зателефонувати, як тільки в нього з'явиться можливість зустрітися у райвідділі міліції. Однак К. не вгавав, повідомивши, що має намір обговорити ситуацію виключно поза межами міліцейського підрозділу. Слідчий погодився.

– Перекладач знову зателефонував мені, коли я прибув на виклик до будівельного гіпермаркету «Епіцентр», – розповів Михайл Борусовський. –Коли я розповів К. про те, де зараз перебуваю, він запропонував мені зустрітися у торгівельному центрі. Я погодився. Завершивши з ним розмову, я запідозрив, що тут щось не так, пригадавши, як підозрюваний у замаху на вбивство вже колись пропонував мені великі суми грошей. Вирішивши перестрахуватися, я звернувся до операторів відеонагляду, й не повідомивши про що йдеться, попросив за допомогою камер зовнішнього та внутрішнього спостереження зафіксувати факт моєї зустрічі з перекладачем. Коли К. приїхав, він запропонував пройти у кафе, яке знаходиться у гіпермаркеті. Під час розмови перекладач розповів, що діє в інтересах особи підозрюваного. Він розповів, що підозрюваний та потерпілий уже примирилися та не мають однин до одного жодних претензій. Відтак запропонував вирішити питання про закриття кримінального провадження проти громадянина В. Відкривши папку, співбесідник звернув мою увагу на конверт, натякнувши, що у ньому є аванс – тисяча доларів. Він зазначив, що ця сума має бути стимулом для того, аби я діяв в інтересах підозрюваного. Зловмисник пообіцяв, що після закриття кримінального провадження він надасть мені ще 5 тисяч доларів США. Я категорично відмовився узяти хабар, попередивши його про кримінальну відповідальність за вчинення таких дій. Пообіцявши зателефонувати наступного дня, він зібрався йти геть. Потому, як перекладач вийшов із гіпермаркету я підійшов до оператора й переглянув відеозапис. На відео було чітко видно, як К. вийшов із торгівельного центру та сів до автомобіля, в якому перебував підозрюваний.

Після подій у гіпермаркеті капітан міліції Михайло Борусовський написав рапорт на ім'я начальника ГУ МВС України у Львівській області, в якому запевнив, що жодної провокації, а також створення обставин та умов, які б зумовлювали громадян К. та В. пропонувати чи надавати йому неправомірну вигоду, щоб потім їх викрити з його боку не було. Слідчий вказав, що в діях цих громадян є ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Працівник міліції попросив у відповідності до наказу МВС України №1050 від 19.11.2012 року надати дозвіл для реєстрації виявленого слідчим кримінального правопорушення. Здійснювати досудове розслідування та супровід цього провадження було доручено слідчому ВРОВС та ЗУОГЗО СУ ГУМВС України у Львівській області Василюку С.М. та працівникам управління внутрішньої безпеки МВС України. За кілька днів К. знову вийшов на зв'язок із Михайлом Борусовським, пропонуючи зустрітися на нейтральній території. Однак, слідчий розуміючи, що перекладач знову здійснить незаконну спробу дачі хабаря, наполіг на зустрічі у власному кабінеті, натякнувши на те, що має передати відповідні документи для перекладу. Прибувши до Залізничного райвідділу міліції, К. знову запропонував вийти за межі робочого приміщення. Однак, Михайло Борусовський повідомив, що у нього такої можливості немає, оскільки найближчим має відбутись нарада за участі його керівництва, на якій він обов'язково повинен бути присутній. Тоді, К. зайшов до його службового кабінету та під час розмови витягнув конверт із грошима й передав їх слідчому. За лічені хвилини зловмисника затримали працівники управління внутрішньої безпеки МВС України. Хабародавцю та його спільнику – підозрюваному В. було обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Невдовзі суд поставить останню крапку у цій кримінальній справі.

На даний час Михайло Борусовський працює у відділі розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров'я особи слідчого управління ГУ МВС України у Львівській області. Нині він виконує обов'язки слідчого-криміналіста. Він надає практичну та методичну допомогу слідчим в організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях учинених проти життя та здоров'я особи, бере участь в проведені окремих слідчих дій, у тому числі під час огляду місця події, складає плани слідчих (розшукових) дій, призначає складні судові експертизи та здійснює контроль над цими провадженнями до прийняття остаточного рішення. Серед цих злочинів, з якими йому доводиться працювати, вбивства, зґвалтування, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, тощо. Старший слідчий капітан міліції Михайло Борусовський сподівається, що злочинці отримають заслужене покарання. Він також вірить, що цей випадок стане гідним прикладом для інших працівників міліції. Правоохоронець вважає, що його колеги повинні не лише зупиняти але й викривати хабародавців, аби у інших зловмисників не виникало бажання втягувати людей в одностроях у незаконні оборудки та паплюжити їхню честь та гідність.

Цей приклад вартий уваги громадськості. Адже незважаючи на те, що слідчому запропонували суму, яка дорівнює трьохрічній заробітній платі, він вчинив згідно закону та вжив усіх заходів, спрямованих на притягнення винного до відповідальності. Сподіваємось що даний вчинок, який на жаль є одиничним, буде гідно оцінений керівництвом обласного главку міліції, а можливо й МВС та спонукатиме інших працівників міліції гідно боротись з усіма проявами корупції.

Юрій Скобало
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Петриківський обласний ...

КОМЕНТАРІ