В Івано-Франківській області поширення наркоманії можна зупинити лише спільними зусиллями

В Івано-Франківській області поширення наркоманії можна зупинити лише спільними зусиллями

31.01.15 12:57 0 810
На науковому семінарі, що відбувся на Прикарпатському факультеті Національної академії внутрішніх справ України, науковці, практики, курсанти та студенти обговорили основні напрями та проблеми протидії наркоманії.

«Мабуть, немає потреби когось переконувати в актуальності тематики цього семінару, оскільки це не тільки медична, а й гуманітарна проблема. В різних країнах її намагаються вирішити в різний спосіб, але нема кращого засобу протидії наркоманії, як профілактична робота. Сподіваємося, що наша зустріч сприятиме теоретичному осмисленню цієї проблематики, допоможе на практиці втілити підходи, озвучені », – наголосила в своєму вступному слові начальник Прикарпатського факультету НАВСУ доктор юридичних наук, полковник міліції Вікторія Вовк.

Далі відбулася зацікавлена розмова науковців та правоохоронців і медиків, тон якій задав головний лікар обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич. Він зупинився на проблемах підліткової наркоманії. «У нас на обліку перебувають більше тисячі наркоманів, і серед них, на щастя, немає дітей. Законодавство не дає можливості обстежити всіх неповнолітніх на предмет вживання наркотиків, але ми добилися того, що лікарі-наркологи беруть участь у медичних оглядах підлітків у школах. Як правило, діти долучаються до вживання наркотичних і психотропних речовин, бо це модно в їх середовищі.

Водночас нерідко не вдається встановити дорослих, через яких діти після вживання алкоголю чи наркотиків потрапляють у лікарню. Торік було більше ста таких випадків».

За словами керівника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків обласного УМВС підполковника міліції Олександра Крутого, торік було задокументовано 188 фактів збування наркотичних речовин. Ринок наркотиків є дуже динамічним. Відходить опійна наркоманія, як і захоплення «субітексом», тепер «у моді» – марихуана та амфетамін. Їх можна вирощувати й виготовляти в домашніх умовах. Нещодавно працівники міліції щільно відпрацювали івано-франківський мікрорайон «Пасічна» й домоглися арешту восьми збувачів наркотиків. Встановлено більше двох сотень їх постійних клієнтів. В основному це особи віком до 25 років, студенти.

Цікавими були виступи й запрошених на семінар працівників слідства та експертів-криміналістів, представників кримінальної міліції у справах неповнолітніх, а також викладачів і вихованців міліцейського навчального закладу. «За такої співпраці можна буде не тільки виявляти проблеми, а й розробляти механізми, рекомендації для усунення тих колізійних моментів, які існують у медичній і правоохоронній діяльності, а також звертатися до законодавців із приводу внесення змін як до адміністративного, так і кримінального процесуального законодавства», - заявила професор кафедри кримінально-правових дисциплін та оперативно-розшукової діяльності Прикарпатського факультету НАВСУ доктор юридичних наук, підполковник міліції Ірина Басиста.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Педагоги-натуралісти ...
Наступна новина: В Закарпатській області у ...

КОМЕНТАРІ