Якщо телефонують і кажуть: "Ваш син у міліції…дайте гроші" - запитайте ім'я вашого родича чи інші інформацію про нього

Якщо телефонують і кажуть: "Ваш син у міліції…дайте гроші" - запитайте ім'я вашого родича чи інші інформацію про нього

31.01.15 17:05 0 692
Не почувши чіткої відповіді, знайте – на зв'язку шахрай. Негайно перервіть розмову та телефонуйте у міліцію.

Мета телефонних аферистів – налякати жертву і змусити її до швидких, непродуманих вчинків. І, як свідчить міліцейська статистика, це лиходіям у багатьох випадках вдається. Та ніде правди діти, й самі потерпілі несвідомо допомагають обдурити себе. Люди, не перевіривши почутої інформації, віддають незнайомцям значні суми грошей за порятунок родичів від кримінальної відповідальності.

Загалом з початку року працівники міліції області зареєстрували 67 випадків шахрайств. Левова частка з них – виманювання грошей через телефон. Серед потерпілих здебільшого пенсіонери, а суми втраченого обчислюються десятками тисяч гривень.

Зазвичай, шахраї телефонують своїм жертвам навмання, не знаючи до кого попадуть. З кількох десятків абонентів хтось та й пристане на пропозицію зловмисників «вирішити проблеми із Законом».

Правоохоронці вкотре застерігають краян від шахраїв й радять як уберегтися від пройдисвітів:

1. Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

2. Не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася працівником міліції, назвати прізвище, ім'я, по батькові і дату народження «затриманого» родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють і ваш номер набрали шляхом випадкового набору.

3. Уточніть, в якому саме відділі міліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть в міліцію (телефон чергової частини «102») і перевірте інформацію, що є у вас.

4. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося.

Пам'ятайте, що лише розсудливість та спокійне сприйняття ситуації може вберегти від необдуманих дій та вчинків.

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Закарпатські міліціонери ...

КОМЕНТАРІ