Закарпатські фініспектори виявляють зловживання при проведенні держзакупівель

Закарпатські фініспектори виявляють зловживання при проведенні держзакупівель

02.02.15 13:45 0 970
Закарпатські фініспектори виявляють зловживання при проведенні держзакупівель

Одним із напрямів діяльності Держфінінспекції України є виявлення зловживань при проведенні державних закупівель та запобігання і недопущення торгів із порушеннями вимог законодавства. Тендер являє собою спосіб розміщення державного замовлення на поставку товарів або виконання будь-яких робіт та послуг.

Інформація про значні зловживання при проведенні державних закупівель вже, мабуть, набила оскомину. Виявлені збитки тут роками обчислювалися вже навіть не мільйонами, а нерідко сягали мільярдних сум. Тендерна «чорна діра» знекровлює економіку і державу в цілому, натомість певні зацікавлені особи, проводячи незаконні оборудки, наживали незмірні кримінальні статки. Чого тоді дивуватися закордонним віллам, приватним яхтам і літакам окремих державних мужів, які не вели якогось великого бізнесу, а тільки мали доступ до суспільного «корита». Ніби за помахом чарівної палички, у результаті певних процедур великі суми перетікали із державних «засіків» на приватні рахунки.

Після лютневих минулорічних подій і зміни керівництва країни ця проблема однією з перших потребувала нагального вирішення.

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ, ЯКІ РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ПРОВЕДЕННЯ ТЕНДЕРІВ

10 квітня 2014 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про здійснення державних закупівель». Цей закон встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальних громад. Обумовлені у ньому вимоги і правила також повинні сприяти створенню конкурентного середовища і розвиток добросовісної конкуренції у сфері державних закупівель та запобігання проявам корупції. Як і в попередніх законах, регулювання та контроль у сфері закупівель здійснює центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику щодо фінансового контролю (Держфінінспекція України) у межах своїх повноважень, визначених Конституцією та законами України.

Закон України «Про здійснення державних закупівель», зокрема, у чотири рази скорочує кількість винятків із тендерного законодавства (відразу з 44 до 10 стандартно прийнятих винятків); забороняє учасникам, які пов'язані з членами тендерних комітетів, брати участь у закупівлях (удар по зв'язках типу «кум-брат-сват»); зобов'язує оприлюднювати інформацію про субпідрядників (захист проти фірм-«одноденок») та звітувати про закупівлі за власні кошти – мільярдні корупційні схеми, через які гроші платників податків осідали в кишенях корумпованих чиновників. Фірми-фігуранти тендерних змов позбавляються можливості брати участь у аукціонах на три роки, а діяльність Антимонопольного комітету, який має визначати такі компанії, стане більш прозорою. Закон також дозволяє громадським організаціям бути присутніми при розкритті тендерних пропозицій і документувати хід процесу на фото або відеоносії. У кілька разів знижені пороги, після яких природні монополії зобов'язані проводити тендери і публікувати детальну інформацію при закупівлі за власні кошти (було 5 млн. грн. для товарів та 10 млн. грн. для робіт, а стало один і п'ять млн. грн. відповідно). Також монополії зобов'язані звітувати про закупівлі, проведені без тендерних процедур.

РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКАРПАТСЬКИХ ДЕРЖФІНІНСПЕКТОРІВ ЗА МИНУЛИЙ РІК

У Держфінінспекції в Закарпатській області функціонує відділ контролю за ризиковими операціями та державними закупівлями. Його робота, як і діяльність відомства загалом у минулому році, була дещо скорегована через законодавчі обмеження щодо проведення перевірок підконтрольних об'єктів. Зокрема, у другому півріччі 2014 року контрольно-ревізійні заходи практично не здійснювалися.

Фахівці відділу залучалися правоохоронними органами до проведення перевірок і ревізій з питань державних закупівель на трьох об'єктах контролю. У всіх цих випадках були виявлені порушення. Зокрема, за результатами перевірки дотримання законності проведення відкритих торгів на закупівлю м'яса на суму 850 000 грн. встановлено, що управлінням освіти, молоді та спорту однієї з райдержадміністрацій оцінка пропозицій конкурсних торгів проведена не за критеріями та методикою оцінки для визначення найкращої пропозиції конкурсних торгів. Проведеним співставленням пропозицій конкурсних торгів, різниця між акцептованою пропозицією (переможець торгів) та найбільш економічно вигідною пропозицією складає 104 000 грн. За результатами перевірки відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України.

Подібні порушення виявлені і в управлінні освіти, релігії та у справах національностей виконавчого комітету однієї з міських рад, де процедуру закупівлі проведено з певними порушеннями, пов'язаними з відсутністю в учасників торгів кваліфікаційних документів, необхідних для участі в цьому процесі. Порушення встановлені на очікувану вартість 541 000 грн., внаслідок чого міському голові правоохоронними органами внесено подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності членів комітету з конкурсних торгів, із вини яких допущено виявлені порушення.

Під час проведення, за ухвалою суду, позапланової ревізії фінансово-господарської діяльності одного з комунальних підприємств обласного центру виявлено придбання обладнання без проведення відповідних процедур закупівель. Порушення вимог законодавства призвело до закупівлі за завищеними цінами, різниця між загальною вартістю придбаного товару та його ринкова ціна склала 124 000 грн.

Також закарпатські держфінінспектори у 2014 році проводили моніторинг державних закупівель без виходу на об'єкт контролю. Зокрема, зійснено моніторинг 10 ризикових операцій державних закупівель на 9 об'єктах контролю на загальну вартість 64,3 млн. грн. Як наслідок, через недотримання норм законодавства розірвано 2 договори на суму 36,9 млн. грн.

Так, на виконання рекомендацій Державної фінансової інспекції в Закарпатській області однією з райдержадміністрацій розірвано договір із переможцем торгів щодо будівництва школи на суму 36,35 млн. грн. Управлінням міського комунального господарства міськвиконкому одного з міст розірвано договір із товариством про надання послуг зі збирання безпечних відходів, непридатних для вторинного використання, на суму 514 000 грн. Окрім того, секретаря комітету конкурсних торгів за неякісне виконання своїх обов'язків притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також проводилися перевірки щодо підтвердження достовірності обсягів кредиторської заборгованості з оплати товарів, робіт і послуг та зустрічні звірки з питань достовірності підтвердження отримання товарно-матеріальних цінностей.

За результатами контрольних заходів протягом 2014 року працівники Держфінінспекції в Закарпатській області склали 7 протоколів про адміністративне правопорушення за ст. 164-14 КУпАП за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

У цьому році Держфінінспекція в Закарпатській області активно розпочала перевірки і ревізії дотримання вимог законодавства та відповідних процедур при проведенні тендерів, повідомив Андрій Кушнірук, начальник відділу контролю за ризиковими операціями та державними закупівлями Держфінінспекції в Закарпатській області.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ