На Хмельниччині 2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

На Хмельниччині 2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

03.02.15 11:42 0 735
Кожного року 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, який приурочено до підписання світовою спільнотою в 1971 році у місті Рамсар (Іран) міжнародної угоди – «Конвенції з водно-болотних угідь міжнародного значення, як середовища перебування водоплавних птахів».

Україна виконує міжнародні зобов'язання в галузі охорони біорізноманіття і також проводить облік важливих територій, що відповідають критеріям особливо-цінних водно-болотних угідь. Одним із важливих аспектів, який впливає на визначення тієї чи іншої території як «водно-болотне угіддя міжнародного значення» є унікальність природних оселищ для гніздування диких птахів.

На території Хмельницької області виділено два об'єкти, що підпадають під охорону Рамсарської конвенції: Бакотська затока та пониззя річки Смотрич. Ці території, в першу чергу, відіграють важливу роль у збереженні хижих птахів: яструбів, лебедів-шипунів, коловодників болотяних, журавлів сірих, шулік та чайок – багато видів, занесених до «Червоної книги України», Додатку 2 Бернської конвенції та Списку регіонально рідкісних видів тварин Хмельницької області. Крім того, тут зростають рідкісні види рослин, занесені до «Червоної книги України» та Додатку 1 Бернської конвенції, а також є оселищем ендемічних видів, характерних для Подільського регіону. Варто додати, що долини річок Дністер та Смотрич знаходиться у більш посушливому регіоні, і тут переважать лучно-степові та наскельні угруповання. Це підтверджує унікальність природних комплексів водно-болотних угідь, які є оселищем багатьох видів рідкісних видів флори та фауни.

Окремої уваги заслуговують перспективні території, які можуть служити потенційними об'єктами охорони за Рамсарською конвенцією. Варто зазначити, що у Хмельницькій області спостерігається густа сітка великих та малих річок із широкими заплавами, - перспективних територій для оголошення Рамсарських водно-болоних угідь.

Так, заслуговує особливої уваги заплава річки Південний Буг у межах проектованого національного природного парку «Верхнє Побужжя». Широка заплава, що зазнає сезонних підтоплень, унікальність природних комплексів лісостепової зони, зростання рідкісних видів флори, занесених до «Червоної книги України», Європейського Червоного списку та Додатку 1 Бернської конвенції, а також значне різноманіття представників орнітофауни (балабана, журавля сірого, скопи), які оселяються на берегах річки Південний Буг, - все це відповідає критеріям Національного Рамсарського комітету з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України.

Секретаріат Рамсарської конвенції визначив лозунг для 2015 року: «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього». Основною ідеєю цього лозунгу є підкреслення важливості екосистем водно-болотних угідь для збереження біорізноманіття та забезпечення сталого розвитку людства у майбутньому.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ