Володимир Хомко: «Комунальні підприємства міста
 практично перейшли на твердопаливні котли»

Володимир Хомко: «Комунальні підприємства міста практично перейшли на твердопаливні котли»

03.02.15 11:52 0 726
З початку року у Рівненському міському Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), що на вулиці Дубенській, 29, запущено в роботу твердопаливний котел, який дасть змогу установі відмовитись від дороговартісного централізованого опалення, пов'язаного з використанням природнього газу.

За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, це не перший такий котел в комунальних закладах, зокрема вони вже встановлені і працюють в КАТП-1728, в КП „Спецкомбінат – ритуальна служба”, в „Тресті зеленого господарства” та міських ЖКП.

Також завершується монтаж такого котла в КП „Рівнеелектроавтотранс”. Кожен такий котел окупається приблизно за один сезон і дає можливість комунальним підприємствам міста не споживати природній газ.

Крім того, вже запущена та другий рік поспіль працює модернізована котельня на вулиці Курчатова, 54-а. Там встановили котли на щепу, але водночас залишили й газові установки, тож котельня працюватиме безперебійно в будь-якому разі. Паливом для нових котлів житомирського виробництва є подрібнена деревина – щепа. Її отримують після переробки зрізаних дерев на спеціальних установках, які можуть давати до 4 тонн щепи на годину. На території міського „Тресту зеленого господарства” спорудили сховище для щепи, де можуть зберігати і просушувати її 30-денний запас.

Нагадаємо, цю котельню реконструювали за кошти ПРООН у рамках співпраці цієї організації з ПрАТ «Еско-Рівне», витративши на це майже 2 мільйони гривень. Котельня працює і подає тепло в оселі рівнян, що мешкають у зоні її дії.

Тобто, всюди, де можна відмовитись від централізованого опалення – у Рівному цей процес, практично, завершується. Все інше буде зведено до вдосконалення самої системи централізованого опалення.

У нас є майже тисяча сухих, старих дерев, які потрібно зрізати. Усі їх пускаємо на щепу, – розповів про особливості нововведення міський голова Рівного Володимир Хомко, – найбільше у нашому місті сухих чи таких, що потребують зрізання дерев, – це тополі і верби. Проте для нових котлів підходить щепа з будь-якої деревини.

Модернізовану котельню передали в оренду ТОВ «Рівнетеплоенерго».

– Тут усе механізовано, робота операторів зведена до мінімуму, – розповів про її роботу директор компанії «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький. – Є бункер із рухомим дном, куди засипається щепа. Звідти її подають у котел у кількості, яка залежить від встановленого температурного режиму. Хотілося б, щоб у місті впроваджувалося більше таких проектів із залученням інвестицій. Адже нині є чимало проблем і з котельнями, і з теплотрасами.

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові у ...
Наступна новина: У рамках акції "Підтримай ...

КОМЕНТАРІ