ПриватБанк застерігає: шахраї!

ПриватБанк застерігає: шахраї!

04.02.15 13:04 0 931
Банківський світ безмежний. Щороку з’являються нові технології, які полегшують отримання фінансових послуг. Пластикові банківські картки стали революційним відкриттям, адже користування коштами з ними стало набагато зручнішим. Щороку виготовляються мільярди карток, щодня проводяться мільйони операцій. Звичайно, цим намагаються скористатися шахраї, шукаючи вузькі місця та способи крадіжки коштів клієнтів з карткових рахунків.

Усе більше рівнян звертаються по роз’яснення, як уникнути шахрайства з банківськими картками. Саме тому виникла потреба детально проаналізувати причини та шляхи попередження неприємних ситуацій. У підготовленому матеріалі ми розповімо про те, як діють злочинці та як убезпечити себе від них.

Насамперед варто нагадати, що головна умова фінансової безпеки – це зберігати в таємниці й за жодних обставин не передавати стороннім особам всі свої персональні дані, у тому числі ПІН-коди карток, паролі для доступу до рахунку або послуг банку, номер паспорта, ІПН. SMS з паролями та кодами доступу – це конфіденційна інформація, і передача її стороннім особам неприпустима. Це елементарна відповідальність клієнта банку, адже ж Ви не віддасте першому-ліпшому ключі від своєї квартири або паспорт?

ПриватБанк завжди гарантує збереження Ваших коштів, але й Ви повинні турбуватися про безпеку своїх грошей. Ми склали прості правила, дотримуючись яких, Ви не станете жертвами шахраїв. Рекомендуємо до прочитання.

Звідки шахраї отримують інформацію про власників карток банку?

- З оголошень в Інтернеті про купівлю-продаж, де клієнти залишили свій номер телефону та зазначили «оплата на картку».

- З оголошень щодо благодійності, де волонтери зазначають номер картки.

Чому люди вірять, що телефонує працівник банку?

Код «056» – людина бачить вхідний дзвінок з телефону, який починається з 056 – коду Дніпропетровська, і автоматично їй спадає на думку, що телефонує ПриватБанк.

Побудова розмови – шахраї копіюють інтонацію, типові фрази банківського працівника, вживають банківські терміни, створюючи враження, що вони володіють інформацією про картку.

Назва посади – шахрай представляється працівником служби безпеки банку.


Основні гачки шахраїв

Підвищення кредитного ліміту. Невідомий, який представляється співробітником банку та навіть називає своє ім'я та прізвище, пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити кредитний ліміт. Отримавши згоду, повідомляє, що для здійснення необхідної операції йому потрібні номер картки, строк її дії та розміщений під магнітною стрічкою CVV-код. Повідомивши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який не замислюючись диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний надходить SMS з банку, однак цього разу про зняття грошей з рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки – це етап технічної процедури і за кілька хвилин гроші буде зараховано на картку, але згодом усвідомлюють, що це ошуканство.

Блокування картки через воєнні дії на Сході. Невідомий у ході розмови повідомляє, що у зв’язку з воєнними діями на Сході потрібно оновити/підтвердити дані, інакше картку буде заблоковано. Далі все йде за відпрацьованим сценарієм. Переляканий клієнт банку повідомляє всю персональну інформацію, включаючи секретні паролі й SMS, а отже, лишається з порожніми кишенями.

Помилкове поповнення мобільного. Ви отримуєте SMS про поповнення рахунку Вашого мобільного від невідомого. Через деякий час – дзвінок від дівчини, мовляв, вибачте, але помилково поповнила Ваш рахунок, поверніть, будь ласка, гроші. Ця чемна дівчина навіть розкаже, що саме натиснути на мобільному, щоб повернути їй гроші, якщо Ви не знаєте. І ось, через деякий час Ваш мобільний вже заблоковано, а через систему інтернет-банкінгу знято кошти. Але про це Ви дізнаєтеся не відразу, бо Ваш номер мобільного вже не Ваш.

Оголошення про продаж/купівлю в Інтернеті. Ви розмістили оголошення про продаж дитячого велосипедика чи весільної сукні в Інтернеті. Вам телефонують, цікавляться товаром і погоджуються з ціною. Для оплати пропонують швидкий спосіб – переказати гроші на картку ПриватБанку. Чому саме цього банку? По-перше, картка ПриватБанку є практично в кожної людини, по-друге, банкомати та термінали ПриватБанку майже на кожному кроці. Вам повідомляють, що зараз перекажуть кошти. А через деякий час телефонують знову й кажуть, що щось не виходить: мабуть, треба підтвердити, що на картці є гроші й вона платіжна. Далі в телефонному режимі клієнта «підводять» до банкомата чи термінала й надиктовують комбінацію для грошового переказу, яку власними руками набирає клієнт. Далі надходить SMS з кодом підтвердження. Ви називаєте цей код – і все, грошей на картці більше немає.

Благодійна допомога. Ви шукали волонтерів для передачі теплого одягу бійцям АТО, або Ви людина, якій самій потрібна допомога, і Ви збираєте кошти на операцію чи лікування. Дзвінок на мобільний, шахрай каже, що готовий перерахувати гроші на допомогу. Але гроші будуть перераховуватися з поточного рахунку фірми, а для цього, начебто, треба підтвердити платіжність картки в банкоматі чи терміналі. І зробити це потрібно терміново, бо, начебто, завтра вже буде пізно. Чи то директор фірми поїде у відпустку, чи то кінець місяця, й бухгалтер не зможе провести платіж. І знову мобільний, банкомат, незнайома комбінація цифр, диктування SMS-пароля...все. Грошей немає.


Як не стати жертвою шахрая

1. Пам'ятайте: ПриватБанк ніколи не телефонує клієнту, щоб уточнити будь-які персональні дані.

2. Якщо в клієнта виникають якісь підозри щодо неправомірних дій співробітників банку, він може повідомити про це на сайті банку або зателефонувавши на номер гарячої лінії 3700 (безкоштовно з мобільного). Якщо інформація підтвердиться, банк негайно розпочне розслідування, а клієнт, який повідомив про факт шахрайства, отримає винагороду до 5 000 грн.

3. Якщо Вам зателефонували з невідомого номера телефону й представилися співробітником банку, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку та зателефонуйте на номер 3700 для уточнення. Усі дзвінки, які надходять з банку клієнту, зберігаються в історії контактів.

4. Не варто встановлювати на картку ПІН-код, який складається з цифр, що йдуть підряд, а також свою дату народження, тому що подібні комбінації легко підібрати. Не рекомендується захищати всі свої платіжні картки одним і тим самим ПІН-кодом. І головне: ПІН-код необхідно запам'ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, недоступному третім особам, у тому числі родичам. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які надходять Вам на мобільний телефон.

Необхідно запам'ятати такі правила фінансової безпеки

1. Для зарахування грошей на Вашу картку треба знати тільки її номер. Усе!

Будь-які питання про строк дії картки, дівоче прізвище матері, CVV-код, код з щойно отриманого з банку SMS, комбінації цифр, пароль у Приват24 свідчать, що Ви спілкуєтеся із шахраями.

2. Працівники ПриватБанку ніколи не телефонують клієнтам для уточнення даних та не запитують додаткову персональну інформацію.

Що необхідно зробити, якщо з картки без Вашого відома списано кошти?

Необхідно відразу ж заблокувати картку, зателефонувавши на телефон клієнтської підтримки 3700 (безкоштовно з мобільного), або зробити це самостійно – у банкоматі чи Інтернет-банку Приват24. Слід також зателефонувати на 3700 і заявити про несанкціоноване зняття грошей для проведення розслідування. За результатами розслідування, якщо не підтверджено про​​вини та причетності до шахрайства самого клієнта, банк компенсує клієнту втрачені кошти, відшкодувавши їх за рахунок притягнених до відповідальності шахраїв. Також обов'язково необхідно звернутися із заявою до міліції.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Соляная лампа: в чем польза
Наступна новина: В Закарпатській області у ...

КОМЕНТАРІ