Чернігів: щодня на міських маршрутах до послуг пасажирів 63 тролейбуси та 355 автобусів

Чернігів: щодня на міських маршрутах до послуг пасажирів 63 тролейбуси та 355 автобусів

05.02.15 08:09 0 640
Про транспортне забезпечення населення міста Чернігова у 2014 році розповів на розширеній нараді начальник управління транспорту та зв'язку міської ради Володимир Воронін.

Він, зокрема, акцентував увагу на виконанні відповідного рішення виконавчого комітету міськради, яке зобов'язувало управління спільно з перевізниками забезпечити чернігівцям організацію якісних послуг громадського транспорту. Також рішення передбачало ряд завдань управлінню житлово-комунального господарства міської ради та державтоінспекції з покращання умов роботи громадського транспорту.

За словами В. Вороніна, протягом минулого року незначні зміни відбулися в маршрутній мережі: продовжені автобусні маршрути №39 від зупинки «Мегацентр» до вулиці Комінтерну та №25 до міської стоматполіклініки. Ці зміни схвально оцінені пасажирами.

На маршрутна мережа в Чернігові налічує 9 тролейбусних маршрутів протяжністю 104,6 км та 44 автобусні маршрути протяжністю 368,5 км.

Основним соціальним перевізником залишається комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління», на балансі якого перебуває 98 пасажирських тролейбусів. Лише чверть із них експлуатуються менше 10 років. Минулого року щодня на лінію виходило в середньому 63 тролейбуси. За цим показником ЧТУ посідає 7 місце з аналогічних 37-ми підприємств України. Крім того, на підприємстві працює 23 пасажирські автобуси.

Загалом за 2014 рік електротранспортом перевезено близько 37 млн. пасажирів, 23,3 млн. із них – пільговики. Доходу від пасажирів, які сплачували за проїзд, отримано 13,5 млн.грн.

На думку начальника управління транспорту та зв'язку міськради, КП «ЧТУ» попри фінансові проблеми і зношеність наявного рухомого складу виконало завдання, поставлені виконкомом, та забезпечило перевезення пасажирів пільгових категорій.

Автобусні маршрути згідно укладених угод протягом року обслуговували 14 перевізників. Щодня працювали 135 автобусів середньої місткості та 220 автобусів малої місткості. Термін експлуатації рухомого складу в переважній більшості складає до 7 років.

В. Воронін зауважив, що для зручності пасажирів триває робота з перевізниками щодо заміни автобусів малої місткості на більші. Проте минулий рік був для цього несприятливим через зростання вартості автобусів та недоступність кредитів.

За даними Єдиного державного реєстру громадян пільгових категорій станом на 1 жовтня 2014 року в Чернігові зареєстровано 74 628 громадян, які мають право безкоштовного проїзду в громадському транспорті. Для їх обслуговування з державного бюджету перевізникам надійшли цільові субвенції – 19,7 млн.грн. на електротранспорт і 2,7 млн.грн. на автотранспорт.

Багато років поспіль субвенція з державного бюджету за перевезення пільговиків автотранспортом компенсує лише п'яту частину від потреби, тож у повному обсязі неможливо реалізувати право громадян на безкоштовний проїзд.

Проте на численні прохання чернігівців у місті було збережено безкоштовні перевезення усіх категорій пільговиків до дачних масивів у період із 22 квітня до 30 вересня. Працівники управління транспорту та зв'язку міськради здійснювали контроль за роботою дачних маршрутів, спільно з перевізниками вирішували проблемні питання.

Окремим завданням стояла організація підвозу мешканців міста до кладовищ, особливо до найбільшого міського кладовища Яцево в поминальні дні. За підрахунками, в період поминальних днів 27-28 квітня, а також 9 травня минулого року територію кладовища відвідали понад 220 тисяч осіб. Завдяки облаштуванню комунальними службами додаткового виїзду з території Яцево, а також завдяки злагодженій роботі колективу Спецкомбінату і правоохоронців були створені належні умови для усіх відвідувачів кладовища – як пасажирів громадського транспорту, так і тих, хто приїздили власними автівками.

За інформацією В. Вороніна, протягом минулого року проведено шість засідань постійно діючої комісії з питань безпеки і організації дорожнього руху в місті Чернігові, до складу якої входять представники ДАІ, районних умісті рад, житлово-комунальної сфери та керівники профільних управлінь. Переважна кількість розглянутих питань стосувалися змін організації дорожнього руху у зв'язку зі збільшенням кількості транспортних засобів на вулицях міста.

Так, у 2014 році за рахунок коштів міського бюджету встановлено світлофор на перехресті вулиць Ріпкинської – Старобілоуської. Вартість будівництва склала 370 тис.грн. «Введення в експлуатацію цього світлофора дозволило суттєво покращити безпеку руху на цій ділянці, особливо для громадського транспорту», - підкреслив В. Воронін. Актуальним лишається питання введення в експлуатацію ще одного важливого світлофорного об'єкту на перехресті вулиць Київська – 77-ї Гвардійської дивізії.

Аналізуючи в цілому стан виконання рішення виконкому «Про транспортне забезпечення населення міста Чернігова у 2014 році», начальник управління транспорту та зв'язку міської ради охарактеризував як позитивну роботу комунальних служб у частині створення безпечних умов для руху громадського транспорту. Це своєчасне прибирання проїзної частини і зупинок від снігу, посипка піском ожеледиці, функціонування зливової каналізації, ремонт дорожнього полотна, нанесення розмітки, встановлення дорожніх знаків та інші роботи.

Невід'ємною частиною міської транспортної інфраструктури є зупинки громадського транспорту. Їх у Чернігові налічується 457. Павільйонами, навісами, зупинковими комплексами з торговими кіосками обладнані лише 243.

Зусиллями комунального підприємства «Паркування та ринок» за минулий рік встановлені навіси для очікування на зупинках по вулицях 1 Травня (зупинка «5 Кутів»), Красносільського (зупинка «Експертнонавчальний центр»), Незалежності (зупинка «Ринок»), Волковича (зупинка «Обласна лікарня», та інших. Загалом КП «Паркування та ринок» встановило 10 навісів, довкола яких забезпечено благоустрій території.

Серед актуальних питань роботи громадського транспорту керівник управління назвав підвищення культури обслуговування пасажирів із боку водіїв та кондукторів. Часто при перевезеннях громадян пільгових категорій їхня поведінка викликає справедливі нарікання.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Василь Мадяр: "Скільки ...

КОМЕНТАРІ