У Львові представили маленьку виставку-відзеркалення великих кроків Єжи Ґедройця

У Львові представили маленьку виставку-відзеркалення великих кроків Єжи Ґедройця

06.02.15 11:13 0 690
5 лютого, у Львові в академічному корпусі УКУ відбулося відкриття виставки, присвяченої польському публіцисту і громадському діячеві Єжи Ґедройцю. Відвідувачі мають змогу дізнатися найцікавіші факти з життя засновника і редактора відомого польського журналу «Культура», який домігся того, щоб українці та поляки забули про ворожнечу та почали будувати спільне майбутнє.

Про це повідомляє кореспондент .

На виставці представлені стенди з інформацією про Літературний інститут у Римі, який заснував Єжи Ґедройць, про його відомий журнал «Культура», а також про людей, з якими співпрацював польський публіцист. Серед них Альберт Камю, Борис Пастернак, Олександр Солженіцин, Чеслав Мілош. На виставці можна знайти і дані про співпрацю Єжи Ґедройця із українцем Юрієм Лавріненком, який підготував першу антологію «Розстріляне відродження».

Як зазначив під час урочистого відкриття виставки ректор УКУ о. доктор Богдан Прах, Єжи Ґедройць став великим «перш за все завдяки тому, що Бог доручив йому на ґрунті великого зла, боротьби, довгостолітньої ворожнечі побудувати нове майбутнє між українським і польським народом».

«Ця маленька виставка є віддзеркаленням великих кроків, які робив Єжи Ґедройць на своєму шляху для співпраці українського і польського середовища. Бачимо у цьому великий успіх для майбутнього наших народів. Дай Боже, щоб ми ніколи не спокусилися на повернення у минуле, щоб ми завжди шукали розуміння, яке плекав і зшивав Єжи Ґедройць», – сказав о. Богдан Прах.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові доктор Ярослава Дрозд додав, що праця та мужність коштувала Ґедройцю великих сил та нервів. Було багато людей, які критикували його, однак, зараз бачимо, що усі зусилля Ґедройця варті результату.

«Якби не такі люди як Ґедройць, то ми б не мали незалежної України, польсько-української співпраці. Ґедройць запропонував формулу, за яку його дуже не любили. Він сказав, що для добра України та Польщі, мусимо визнати, що Львів – українське місто, а Вільнюс – литовське». Якби не було цієї фрази, то невідомо, яке б було майбутнє», – підкреслив історик і публіцист професор Ярослав Грицак.

Він зазначив, Ґедройць показав, що у світі «немає нічого крихкішого, ніж стабільність»: «У світі відіграють важливі ролі ті, хто може наважитися цій стабільності протиставити якусь життєву альтернативу».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ