Івано-Франківщина: медійники області навчилися правильно діяти за різних надзвичайних ситуацій

Івано-Франківщина: медійники області навчилися правильно діяти за різних надзвичайних ситуацій

06.02.15 14:23 0 655
5 лютого працівники навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області провели семінар-навчання для представників засобів масової інформації щодо дій населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Адже роль медійників у розповсюдженні потрібних знань та вмінь і формуванні громадської думки важко переоцінити.

Розпочався захід із приємної події: начальник навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області полковник служби цивільного захисту Роман Зиновійович Борисюк за тісну співпрацю та висвітлення роботи Центру нагородив спеціальною подякою відеооператора обласного телебачення «Галичина» Петра Петровича Солтиса.

На семінар зібралося чимало журналістів, адже тема обговорення надзвичайно актуальна, а від дотримання певних правил при надзвичайних ситуаціях різного характеру може напряму залежати життя десятків людей.

Піротехніки Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області розповіли про різні види боєприпасів та найрозповсюдженіші випадки їх застосування, озвучили алгоритм дій при натраплянні на вибухонебезпечний предмет, ще раз наголосили на тому, що нині можливі маскування вибухівки під різні предмети.

Кваліфіковані викладачі обласних та міста Івано-Франківська курсів удосконалення керівних кадрів Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області поінформували слухачів про те, як діяти при оповіщенні, під час терористичного акту, артобстрілів та бомбардувань. Адже у наші тривожні часи треба, звісно ж, сподіватися на краще, однак вміння правильно поводитися за різних, навіть найекстремальніших обставин, може зберегти життя і здоров’я багатьом.

Найбільш вірогідними цілями терористичних атак є місця масового перебування людей та об’єкти підвищеної небезпеки, які внаслідок підриву призводять до значної кількості людських жертв і можуть створити додаткову загрозу населенню та територіям через викид у навколишнє природне середовище небезпечних хімічних, біологічних чи радіоактивних речовин.

Запорукою запобігання вибухам є неухильне дотримання правил пожежної та техногенної безпеки, а також пильність та відповідальність людей.

Однак чи не найбільше цікавили медійників правила поведінки під час артобстрілу і бомбардування житлових масивів. Вони дізналися, що сховатися від цього можна у спеціально облаштованих сховищах, будь-яких траншеях чи ямах, трубах водостоку під дорогою, вздовж високого бордюру чи фундаменту паркану, у глибокому підвалі під капітальними будинками старої побудови, у підземному овочесховищі, оглядовій ямі відкритого гаража чи СТО, у каналізаційних люках (важливо, щоб це була саме каналізація, а не газова магістраль). Якщо ж поруч немає укриттів, потрібно просто лягти і лежати, закривши голову.

Здебільшого снаряди і бомби розриваються у верхньому шарі грунту чи асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті від 30 до 50 сантиметрів. Варто пам’ятати: гарматний обстріл триває максимум двадцять хвилин, авіанапад – значно менше.

Дізналися журналісти й про те, що треба робити під час евакуації, якими речами та продуктами запастися заздалегідь і чому важливо зберігати спокій і холоднокровність.

Усіма набутими знаннями працівники мас-медіа поділяться зі своїми читачами та глядачами, тож поінформованих у сфері цивільного захисту людей стане в рази більше, що не може не вплинути на загальні настрої суспільства та готовності людей відкрито і впевнено подивитися в обличчя небезпеці та діяти максимально ефективно у будь-якій надзвичайній ситуації.

Управління ДСНС в області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Вінничині жінка ...

КОМЕНТАРІ