Рівненська область: підбито підсумки роботи територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2014 рік та визначено пріоритетні завдання на 2015 рік

Рівненська область: підбито підсумки роботи територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2014 рік та визначено пріоритетні завдання на 2015 рік

06.02.15 09:29 0 886
05 лютого у Рівненській обласній державній адміністрації відбулося оперативне засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області, під час якого було підбито підсумки роботи Рівненської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2014 рік.

В роботі комісії, яка пройшла під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Юрія Приварського, взяли участь помічник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Юрій Михайлов, начальник Головного управління ДСНС у Рівненській області Сергій Крук, начальник управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації Віктор Симонюк, керівники постійних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районів і міст обласного підпорядкування, начальники служб цивільного захисту та аварійно-рятувальних формувань.

На початку засідання Юрій Приварський нагородив Грамотою Головного управління ДСНС та цінним подарунком (наручним годинником) 17-річного мешканця села Біле Володимирецького району Володимира Сильмана, який 17 січня цього року врятував 42-річного чоловіка, що провалився під кригу під час риболовлі. За особисту мужність та високий професіоналізм під час ліквідації надзвичайної ситуації на території військової частини міста Лозова Харківської області нагрудним знаком ДСНС «Знак Пошани» був нагороджений начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону ГУ ДСНС області Олег Нікольчук. Також, за активну громадську позицію у сфері цивільного захисту населення і територій, медалями «За доблесть і звитягу» було нагороджено приватного підприємця Миколу Антонюка, голову правління ПАТ «Рівнегаз» Петра Дубаса та голову правління ПАТ «Рівнеобленерго» Сергія Невмержицького.

Відкриваючи нараду, голова обласної комісії з питань ТЕБ та НС Юрій Приварський зазначив: «Рік, що минув, у плані техногенно-екологічного навантаження для Рівненської області був відносно напруженим. Проте, завдяки злагодженій роботі та професійним діям усіх відповідних служб та відомств вдалося втримати під контролем ситуацію у сфері цивільного захисту населення та території. Жодна із надзвичайних ситуацій та подій не залишилася без відповідного реагування аварійно-рятувальних підрозділів, на 100% була забезпечена пожежна та техногенна безпека при проведенні масових заходів на території області».

Також, перший заступник голови облдержадміністрації проінформував присутніх про вжиті заходи щодо переведення територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в режим підвищеної готовності. Зокрема, він доповів, що розпорядженням голови Рівненської облдержадміністрації Віталія Чугуннікова створено обласний оперативний штаб, до складу якого увійшли керівники органів влади, обласних підрозділів МВС, Держслужби з надзвичайних ситуацій, СБУ, прокуратури, Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонслужби, а також керівники стратегічно важливих підприємств, установ і організацій. Штаб працює щоденно в цілодобовому режимі та здійснює координацію дій з реалізації заходів, спрямованих на попередження та протидію можливим загрозам інтересам держави, життю та здоров’ю громадян. Також, вже проведено 4 оперативних засідання обласної постійної комісії з питань ТЕБ і НС та наради з начальниками служб цивільного захисту і керівниками стратегічних об’єктів регіону, перевірено системи оповіщення через телерадіоканали та мережу мобільного зв’язку тощо. Крім того, відповідно до розпорядження голови ОДА, в Рівному та кожному районі області створено мобільні групи для оперативного реагування на ліквідацію наслідків можливих надзвичайних ситуацій з числа співробітників Служби порятунку, Рівнеобленерго, Рівнегаз, Рівнеоблводоканал, облавтодор, фахівців будівельної галузі та в області систем опалення, комунальної сфери, медичної і психологічної служби, правоохоронців та кінологів. Значна увага зараз приділяється проведенню серед населення та персоналу підприємств області роз’яснювальної роботи щодо дотримання заходів безпеки, порядку дій на випадок виникнення надзвичайної ситуації, терористичної загрози, виявлення підозрілих вибухонебезпечних предметів тощо.

Після цього з доповіддю про результати роботи Рівненської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у 2014 році виступив начальник управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації Віктор Симонюк. Зокрема, він проаналізував стан техногенної та пожежної безпеки в регіоні та вжиті заходи щодо виконання плану основних заходів цивільного захисту протягом минулого року.

Про стан реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення у 2014 році доповів заступник начальника ГУ ДСНС полковник служби цивільного захисту Ігор Михальчук. Зокрема, він зазначив, що протягом 2014 року для виконання завдань за призначенням підрозділи ГУ ДСНС у Рівненській області здійснили понад 6 тисяч виїздів за сигналом «Тривога». Рятувальниками забезпечено оперативне реагування на 5 надзвичайних ситуацій, що сталися на Рівненщині торік, ліквідовано понад 1200 пожеж, врятовано 21 людину, у тому числі 1 дитину, не допущено знищення вогнем близько 1000 будівель та споруд, понад 20 одиниць техніки, знешкоджено 2683 вибухонебезпечних предметів, 378 разів надавалася допомога населенню під час різного роду ситуацій. На пожежах врятовано матеріальних цінностей на суму 55 млн. 130 тис. грн.

Завдяки широкому комплексу проведених профілактичних заходів та масово-роз’яснювальній роботі серед населення, кількість загиблих під час пожеж на Рівненщині минулого року у порівнянні з 2013 вдалося зменшити на 14%. Також у 2014 році в області кількість загиблих під час нещасних випадків людей зменшилася на 15%.

Щодо роботи з вирішення соціально-побутових проблем переміщених на Рівненщину з тимчасово окупованих територій України та районів проведення АТО громадян, заступник керівника Служби порятунку повідомив, що станом на 01.02.2015 в Рівненській області зареєстровано 1756 родин (3269 осіб), які приїхали з Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Луганської та Донецької областей, з них: 573 родини - з неповнолітніми дітьми, 60 родин – багатодітних, одна з яких - прийомна. Всі вимушено переміщені особи, які перебувають у Рівненській області, проживають у придатних приміщеннях для експлуатації в осінньо-зимовий період та забезпечені необхідним для першого вжитку майном. Організовано постійний контроль за станом соціально-побутових умов сімей, в разі необхідності безкоштовно надаються продукти харчування, засоби гігієни та предмети першої необхідності. Для дітей постійно проводяться пізнавально-розважальні заходи.

Також, Ігор Михальчук доповів, що спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, волонтерами, громадськими та благодійними організаціями, підрозділи Головного управління неодноразово залучалися для допомоги у зборі, завантаженні та відправленні понад 650 тонн гуманітарної допомоги в райони проведення антитерористичної операції (продукти харчування, предмети індивідуальної гігієни, теплі речі, твердопаливні котли тощо).

Окремо полковник Михальчук зупинився на питанні введення на території Рівненської області режиму підвищеної готовності. У цей період за наказом очільника Служби порятунку Рівненщини Сергія Крука в підрозділах обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій на цілодобовому чергуванні щоденно перебуває майже 200 чоловік особового складу та понад 50 одиниць техніки. До складу резерву визначено ще майже 190 чоловік особового складу та понад 70 одиниць техніки. «Сили Держслужби з НС Рівненщини перебувають в постійній готовності до виконання завдань щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій», - запевнив присутніх заступник начальника ГУ ДСНС Ігор Михальчук.

Після виступу рятувальників, на засіданні були розглянуті питання інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, готовності до зустрічі та розміщення внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, а також виконання планів навчання керівного складу з питань цивільного захисту.

Потому, всі учасники засідання переїхали до аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС у Рівненській області, де Голова облдержадміністрації Віталій Чугунніков та помічник Голови ДСНС України Юрій Михайлов провели перевірку готовності персоналу та техніки мобільної групи для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації у період режиму підвищеної готовності. Керівник області та представник Держслужби України оглянули розгорнуті рятувальниками пункт управління під час надзвичайних ситуацій та пункт життєзабезпечення, аварійно-рятувальну техніку та оснащення. Начальник Головного управління ДСНС Сергій Крук детально розповів гостям про призначення даних пересувних об’єктів та приклади їх практичного використання.

«Рятувальна техніка та забезпечення мобільних груп у задовільному стані. Це свідчить про те, що на Рівненщині готові до можливих надзвичайних ситуацій», - зауважив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков. «Будемо надіятися, що усе це в майбутньому не знадобиться, як і не буде подій надзвичайного характеру. Разом з тим, уся рятувальна техніка та мобільні групи мають бути готовими на усі 100 відсотків, адже захист і безпека людей – передусім». Також, голова ОДА доручив рятувальникам області тримати ситуацію на контролі.

Після цього в аварійно-рятувальному загоні спецпризначення відбулася робоча нарада помічника Голови ДСНС України Юрія Михайлова з керівництвом Головного управління ДСНС та підпорядкованих підрозділів. Оцінюючи роботу служб цивільного захисту Рівненщини, Юрій Михайлов відзначив високий рівень готовності територіальної підсистеми цивільного захисту та злагоджену роботу обласної державної адміністрації та ГУ ДСНС.

Окрім цього, помічник Голови ДСНС України зазначив, що першочерговими завданнями у цьому році для Служби порятунку є робота з вимушеними переселенцями, направлення їх до місць тимчасового проживання, вирішення соціальних питань, зокрема працевлаштування дорослих та влаштування дітей у навчальні заклади. Крім того, багато зусиль наших співробітників буде залучено на відновлення інфраструктури звільнених від терористів населених пунктів. Разом з тим, у цей нелегкий час оперативно-рятувальні підрозділи мають забезпечити високий рівень готовності служб реагування до дій за призначенням.

У свою чергу начальник Головного управління ДСНС у Рівненській області Сергій Крук запевнив представника Держслужби, що колектив Служби порятунку Рівненщини здатен виконати всі завдання керівництва держави та області. «Ми постійно докладатимемо максимум зусиль для підвищення оперативності та професіоналізму працівників наших підрозділів, щоб кожна людина, яку торкнеться лихо, могла відчути турботу про неї з боку рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій», - наголосив полковник Сергій Крук.

По закінченню наради Юрій Михайлов відвідав пожежно-рятувальні підрозділи Рівненського гарнізону Служби порятунку та перевірив їх готовність до виконання завдань за призначенням у режимі підвищеної готовності.

ГУ ДСНС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Грузовые шины. Как не ...
Наступна новина: На Тернопіллі департамент ...

КОМЕНТАРІ