На Волині завершена третина робіт зі встановлення меж прибережних захисних смуг

На Волині завершена третина робіт зі встановлення меж прибережних захисних смуг

08.02.15 17:45 0 856
На у Волинській області встановлено межі прибережних захисних смуг на площі 10476 гектарів, що становить третину від загальної площі прибережних захисних смуг в області (29601 гектарів). Повністю встановлені прибережні захисні смуги навколо водних об'єктів у містах Луцьк, Ковель, Володимир-Волинський. Окрім того, роботи завершуються у Маневицькому та Луцькому районах. Про це повідомляє Головне управління Держземагентства у Волинській області.

Зокрема, упродовж 2014 року землевпорядники Волині повністю завершили роботи зі встановлення меж прибережних захисних смуг на площі 1606 гектарів. Роботи здійснювалися за кошти місцевих бюджетів.

Так, у Любешівському районі ці роботи було виконано уздовж річки Стохід на площі 1274 гектарів. Це – найдовша і найчистіша річка Волині, утворена джерелами, річище ділиться на численні рукави.

Також фахівці встановили межі прибережних захисних смуг навколо двох озер і ставків у Старовижівському та Іваничівському районах (262 га і 19 га) та навколо озера Ягодинське (4,9 га) у Любомльському районі.

На фахівці землевпорядної служби також розглянули 8 проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних захисних смуг. Роботи здійснюватимуться навколо озера Святого у Турійському районі – гідрологічної пам'ятки природи загальнодержавного значення в Україні. Крім того, встановлюватимуться межі прибережних захисних смуг навколо річок Цир – у Камінь-Каширському, Стир – у Рожищенському, Стохід – у Любешівському районах, водних об'єктів на території Іваничівського і Камінь-Каширського районів.

“Першочерговим завданням землевпорядників є збереження природного багатства краю. Землевпорядна служба постійно працює з органами місцевого самоврядування щодо виділення коштів для продовження встановлення меж прибережних захисних смуг навколо водних об'єктів», – наголосив начальник Головного управління Держземагентства в області Василь Василенко.

Як наголошується у повідомленні, саме на Волині в Шацькому поозер'ї розміщений водорозділ між Чорноморським та Балтійським басейнами (між річкою Прип'ять, яка витікає з цих місць, і річкою Західний Буг) – саме тут рухаються підземні течії прісної води, які мають зв'язок із морями та океанами. Тому так важливо боротися за кожний метр встановлення прибережних захисних смуг навколо озер, ставків, річок і річечок.

Загалом в області налічується 265 озер. Найбільші і наймальовничіші серед них: Світязь, Пулемецьке, Турське, Люцимир, Перемут, Оріхове, Волянське, Біле, Любязь. Гідрографічна сітка представлена річками двох великих басейнів: Прип'ять і Західний Буг. Прип'ять разом з притоками Турія, Стохід і Стир є найбільшою річкою області. Уздовж західної межі Волині протікає Західний Буг з притокою Лугою. Усього в волинському краї налічується майже 130 річок і річечок.

Згідно з чинним законодавством у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм, на островах забороняється розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво, городництво, зберігання та застосування пестицидів і добрив, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів, стоянок автомобілів, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ тощо.

Про це повідомили в Державному агентстві земельних ресурсів України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Депутати Львівської ...
Наступна новина: Тернопільський державний ...

КОМЕНТАРІ