Найвідоміша українська розвідниця Ольга Басараб почала підтримувати воїнів після смерті чоловіка

Найвідоміша українська розвідниця Ольга Басараб почала підтримувати воїнів після смерті чоловіка

09.02.15 11:34 0 738
Найвідоміша українська розвідниця Ольга Басараб після смерті стала справжнім символом нескореності, адже її не зламали навіть жахливі тортури. Історики ж говорять, ця дивовижна маленька жінка була у всьому максималісткою – зокрема і в коханні. Після смерті коханого чоловіка вона зареклася мати нові стосунки, а всю себе присвятила допомозі пораненим воїнам.

«Коханий мій, що ти зі мною зробив? Я не годна нічого робити, мушу цілий час лиш за тебе думати. Мені здається, що ти щось забрав у мене. Без чого я ніяк не можу обійтися і через то я не можу нічого робити», ­– саме такими словами Ольга писала листа своєму чоловікові Дмитрові на фронт у 1915 році.

«Вона дуже підтримувала свого чоловіка, кохала його, – розповідає доктор історичних наук Надія Стрішенець. ­– Коли його мобілізували до австрійського війська і відправили у форд Мальбуржеті біля кордону з Італією, Ольга поїхала навіть з ним. Певний час була біля нього під час служби».

Дмитро відправив Ольгу до Відня після того, як Італія стала на бік Антанти і виступила проти Австрії.

«Що там робиш малесенька? Я вже тебе боюсь згадувати, по кілька разів думаю про тебе стільки разів, що мені так прикро…Згадай мене деколи. Олю, чому ти так далеко?» – це один із останніх листів Дмитра до дружини. Він загинув під час першого ж артилерійського обстрілу в австрійському форту Альбожерт. Посмертно був нагороджений Хрестом відваги.

«Їй прислали його речі, прислали його лист, який він написав дружині на випадок, якщо помре, - веде далі Надія Стрішенець. ­– Для Ольги це була колосальна втрата, після смерті Дмитра воно пообіцяла, що не матиме стосунків з іншими чоловіками».

Ольга стала вдовою у неповні 26 років. Після цього вирішила присвятити себе допомозі немічним воякам. Саме смерть чоловіка стала для неї стимулом до найбільшої активності, так як займалася вона українськими жовнірами – не займався ніхто. Не даремно вона отримала срібний орден Червоного Хреста.

Історія Ольги Басараб – деталі дипломатичної і розвідницької роботи, останні дні життя – 8 лютого о 22:30 в історичному тележурналі «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» не телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині міліціонери ...
Наступна новина: Рятувальники Львівщини ...

КОМЕНТАРІ