За незаконні валютні операції до адміністративної відповідальності в минулому році притягнуто 110 вінничан,в поточному - 10

За незаконні валютні операції до адміністративної відповідальності в минулому році притягнуто 110 вінничан,в поточному - 10

10.02.15 10:57 0 680
Співробітники управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Вінницькій області на системній основі вживають заходи, спрямовані на припинення протиправної діяльності на ринку валютно-обмінних операцій.

За інформацією Управління по боротьбі з економічною злочинністю, упродовж 2014 року на правопорушників складено 110 адміністративних протоколів, які надіслано на розгляд до судів, з яких 108 – вже розглянуто, а правопорушників притягнуто до відповідальності, передбаченої ст.162 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил про валютні операції).

Під час оформлення адміністративних матеріалів у правопорушників виявлено та вилучено більше 100 тисяч гривень, 40 тисяч російських рублів, 4 тисяч доларів США та 600 євро.

Впродовж цього року на правопорушників оформлено 10 адміністративних матеріалів, з яких - 6 вже надіслано до суду. У них вилучено 500 дол. США, 8,5 тис.грн., 50 Євро.

Половина адміністративних протоколів складено на пересічних громадян, які вирішили продати чи то купити валюту у так званих «міняйлів». Адже згідно чинного законодавства України, продаж іноземної валюти з рук без спеціального дозволу(ліцензії) – адміністративне правопорушення, за яке передбачена відповідальність за ст.162 КУпАП «незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей як засобу платежу або як застави». Санкція статті передбачає попередження або штраф від тридцяти(510 грн.) до сорока чотирьох(748 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією валютних цінностей. Причому, відповідальність несе як особа, яка систематично здійснює такі операції, так і її клієнт.

Також громадянам варто знати, що обмінюючи кошти у «валютників», вони не тільки порушують закон, але й ризикують поповнити ряди ошуканих шахраями. Техніка їх обману проста - спритність рук. Під час обміну вони свідомо не додають декілька гривень, а потім під час повторного перерахунку демонстративно докладають їх до загальної пачки, натомість приховано забирають більш вартісні купюри. Також можуть передати і підроблені купюри. Як правило, обман розкривається клієнтом лише тоді, коли шахрай вже накивав п'ятами.

Варто зазначити, що побороти явище незаконних ринкових «обмінників» неможливо одними лише адміністративними заходами, які здійснює міліція в рамках діючого законодавства. Пропозиція зникне лише тоді, коли зникне попит.

СЗГ УМВС України

у Вінницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цінова ситуація на ...
Наступна новина: В УМВС Житомирщини тривають ...

КОМЕНТАРІ