Майже 2 тисячі лучан минулоріч шукали захисту своїх прав у прокуратурі

Майже 2 тисячі лучан минулоріч шукали захисту своїх прав у прокуратурі

10.02.15 10:05 0 633
Упродовж 2014 року в прокуратуру міста Луцька надійшло 1915 звернень громадян. Третину з них було скеровано для вирішення в інші відомства.

Переважна більшість звернень стосувалася питань нагляду за додержанням і застосуванням законів, досудового розслідування, представництва інтересів громадян і держави в судах й питань охорони та використання земель.

Із вирішених в минулому році задоволено 32 звернення. За задоволеними зверненнями прокуратурою міста винесено 17 постанов про проведення перевірок, за результатами яких внесено 6 подань, до суду направлено 16 позовів на суму 952 тис. грн. грн.

В минулому році на особистому прийомі прокурорами прокуратури міста Луцька прийнято 92 громадян, з них особисто прокурором обласного центру - 68.

Зауважимо, що громадянам, які мають намір шукати захисту своїх порушених прав та інтересів в органів прокуратури, варто знати, що положеннями Закону України «Про прокуратуру», які набрали чинності з 26 жовтня 2014 року, змінено окремі функції прокуратури. Наразі органи прокуратури позбавлені функції нагляду за додержанням та застосуванням законів. Тепер основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади і контролю.

Як наслідок, органи прокуратури позбавлені повноважень щодо безпосереднього втручання у діяльність громадян, приватних підприємств і організацій поза сферою кримінального судочинства - тобто не можуть проводити перевірки додержання того чи іншого законодавства, вносити документи реагування.

Повноваження прокуратури у сфері суспільних відносин, не пов'язаних з кримінальним судочинством, обмежені виключно її можливістю здійснювати дії, пов'язані з виконанням конституційної функції представництва інтересів громадянина або держави в суді.

Водночас, прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина лише за умови неспроможності громадянина через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої порушені права та коли законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

Відтак, громадянам насамперед необхідно звертатись за захистом своїх прав і свобод до відповідних органів державного нагляду (контролю) та органів місцевого самоврядування. В разі незгоди із прийнятим за зверненням рішенням – до вищестоящого органу, або безпосередньо до суду.

Працівники ж прокуратури міста Луцька проводять особистий прийом громадян щоденно згідно з графіком прийому за адресою: м. Луцьк, вул. Винниченка, 13. Щовівторка лучани можуть звернутися на прийом особисто до прокурора міста Луцька з 10:00 до 12:00 і з 15:00 до 17.00.

Прийом запитувачів інформації згідно Закону України "Про доступ до публічної інформації" у прокуратурі міста Луцька проводиться у робочі дні, крім понеділка і вівторка. Запити для отримання публічної інформації надсилайте на електронну адресу: lutsk_prok@pvo.gov.ua чи телефон/факс: 72-31-01.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі стартує ...
Наступна новина: Буковина: продовжуються ...

КОМЕНТАРІ