Закарпатська міліція: від Австро-Угорщини - донині

Закарпатська міліція: від Австро-Угорщини - донині

10.02.15 11:03 0 609
«Ужгород міліцейський» - під такою назвою в минулі вихідні в обласному центрі Закарпаття відбулася відкрита екскурсія містом. Гідом для ужгородців та гостей міста виступив відомий закарпатський журналіст Олександр Коробко, від якого учасники заходу дізналися про історію закарпатської міліції від Австро-Угорщини до .

За часів перебування нашого краю під владою Австро-Угорщини правовий режим жорстко підтримувала не поліція, а армія. Коли Підкарпатська Русь входила до складу Чехословаччини, громадський порядок забезпечували жандарми. Саме за чехів в Ужгороді був збудований так званий «Квадрагон» на пл.Народній - замкнута система адміністративних та житлових приміщень, де розміщувалась поліція, жандармерія, суд, слідчі та в′язниця.

Однією з частин «Квадрагону» була і нинішня будівля УМВС області. Туристи мали нагоду не тільки побачити , як виглядає приміщення ззовні, а й зайти в середину. Екскурсовод провів туристів до дошки з іменами очільників УМВС області. Більш детально про роботу міліціонерів Олександр Коробко розповів у внутрішньому дворі управління.

Туристи мали нагоду побачити, де працюють правоохоронці, де розташоване СІЗО, почути цікаві історії про міліціонерів.

Розповів екскурсовод і про Державну службу охорони області. Туристи мали нагоду побачити, як працює наряд групи затримання УДСО. За попередньою домовленістю, було натиснуто кнопку «екстреного виклику міліції». Буквально через дві хвилини наряд був на місці. А тут і робота для них знайшлася. До групи екскурсантів причепився нетверезий та доволі конфліктний молодик, і приїзд озброєних міліціонерів вмить змусив хулігана заспокоїтись та вибачитись перед туристами…

Загалом екскурсію відвідало близько 50 осіб. Ось що каже один із них - Микола Сорока з Ужгорода:

- Це вже 60-та вільна екскурсія містом, на котрій я був присутній. З кожною новою екскурсією відкриваються нові речі, дізнаєшся щось нове про місто, в якому народився. шня екскурсія здивувала особливо, адже дізнався про такі речі, як «тривожна кнопка» міліції. А це дуже корисно, особливо в наш неспокійний час.

Ну, а закінчилась недільна екскурсія біля пам'ятника загиблим міліціонерам на Православній Набережній - хвилиною мовчання. Гості пом'янули тих правоохоронців, котрі ціною власного життя захистили життя закарпатців.

Мар'яна Мартин

УДСО при УМВС України в Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінницька область: ...
Наступна новина: На Волині міліціонери ...

КОМЕНТАРІ