В Луцьку “Нинішня соціальна політика спрямована,насамперед,на захист одиноких і одиноко проживаючих осіб”,- в.о. директора департаменту соціальної політики міської ради Ірина Дехтяр

В Луцьку “Нинішня соціальна політика спрямована,насамперед,на захист одиноких і одиноко проживаючих осіб”,- в.о. директора департаменту соціальної політики міської ради Ірина Дехтяр

11.02.15 18:51 0 874
Про зміни, що відбулися в чинному законодавстві щодо державних соціальних гарантій та пільг для населення у 2015 році йшлося під час шньої оперативної наради.

В.о. директора департаменту соціальної політики зауважила, що нововведення в соціальній політиці, вводилися ще у минулому році.

Постановою Кабінету Міністрів України № 409 від 06.08.2014 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Так, з 1 жовтня 2014 року згідно з вищевказаною постановою встановлено норму житла для призначення субсидій у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, що призвело до спрощення надання субсидій без розгляду комісії з питань призначення та надання житлових субсидій щодо збільшеної площі.

Аналіз цих нововведень свідчить про те, що нинішня соціальна політика спрямована, насамперед, на захист одиноких і одиноко проживаючих осіб, для яких санітарна норма житла збільшиться у 1,5 рази (з 31,5 кв. м до 48,87 кв. м).

Громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги на оплату за житлово-комунальні послуги, соціальна норма житла залишилась на рівні 21 метра квадратного загальної площі на одну особу та додатково 10,5 метри квадратних на сім'ю.

Постановою встановлені єдині для всієї України соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів. Раніше ці норми встановлювалися органами місцевого самоврядування.

Відповідно до нового порядку призначення субсидій передбачається врахувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для осіб працездатного віку, які зареєстровані на житловій площі, претендують на субсидію і декларують відсутність доходу. Раніше такі особи права на субсидію не мали.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. В окремих випадках на підставі рішення комісії та акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися іншій особі, зареєстрованій у житловому приміщенні (будинку).

“Вже на Міністерством соціальної політики запропоновано проект Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг”, - зазначила Ірина Дехтяр.

Цим проектом передбачені суттєві зміни до діючого Положення. Насамперед варто зазначити, що субсидія буде призначатись на один рік. Доходи мешканців домогосподарства будуть братися за попередній календарний рік. Також, на призначення субсидії не буде впливати майновий стан громадян (наявність додаткового житла, транспортних засобів).

Важливо, що субсидії призначатимуться лише за умови відмови від пільг щодо оплати житлово-комунальних послуг.

Ще одні зміни стосуються пільг на житлово-комунальні послуги для учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи 3 категорії, дітей, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, багатодітних сімей, жертв нацистських переслідувань та дітей війни. З 1 липня 2015 року ці пільги призначатимуться від їх доходу.

Щодо санаторно-курортного лікування, то для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, не компенсовуватиметься проїзд до санаторію, а для дітей, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС (окрім дітей-інвалідів), такий вид пільги відмінено.

Також з 1 липня 2015 року пільги на зв'язок для учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, дітей, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, багатодітних сімей та жертв нацистських переслідувань, призначатимуться від їх доходу.

Щодо пільги на проїзд в межах України, то ця пільга діятиме до 1 червня 2015 року. Після цього, вона надаватиметься лише для інвалідів війни, учасників бойових дій, осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи 1,2 категорії, інвалідів 1 та 2 групи, дітей-інвалідів, дітей з багатодітних сімей та за винятком для жертв нацистських переслідувань.

Пільга на проїзд у міському та приміському транспорті після 1 червня 2015 року надаватиметься для інвалідів війни, учасників бойових дій, осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи 1,2 категорії, дітям-інвалідам постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, інвалідів 1 та 2 групи, дітей-інвалідів, дітей з багатодітних сімей та за винятком для жертв нацистських переслідувань.

На порядок та механізм надання пільг, відповідно до внесених змін у законодавство, перебуває на стадії розробки.

Окрім цього, скасовані норми статей 43 та 48 Гірничого Закону України в частині надання компенсацій за житлово-комунальні послуги особам, які мають право на безкоштовне забезпечення вугіллям, але проживають в будинках з центральним опаленням та виплати грошової компенсації на придбання твердого палива працівникам ліквідованих шахт. Зазначені особи мають право звертатись за призначенням субсидій.

Одночасно варто наголосити, що з 1 липня 2014 внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. У зв'язку з цим, виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку з 1 липня припинена.

Для жінок, яким призначено допомогу при народженні першої дитини до 01 липня 2014 року і яка виплачується 24 місяця (два роки), на наступних 12 місяців проводиться виплата в розмірі 130 гривень.

З 1 липня розмір допомоги при народженні дитини становить 41280 гривень незалежно від кількості народжених дітей в сім'ї.

Одноразова виплата при народженні дитини здійснюватиметься у сумі 10320 гривень та щомісячної виплати протягом 36 місяців в розмірі 860 гривень.

При цьому, у випадку, якщо особа, якій призначено допомогу при народженні дитини, виявила бажання працювати, допомога буде виплачуватися до закінчення терміну її призначення, тобто протягом 36 місяців.

“Продовжується реалізація Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців м. Луцька військовослужбовцям”, - зауважила в.о. директора департаменту соцполітики.

Зокрема, звільнення від сплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій незалежно від форми власності житлового фонду. Станом на 10 лютого цього року - 237 сімей отримують цю пільгу.

Також за рішенням комісії за рахунок коштів бюджету міста надано одноразову матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових проблем в 2014 році 758 учасникам АТО та членам їх сімей на загальну суму 477,0 тис. грн. У 2015 році 93 учасникам АТО та членам їх сімей на суму 55,8 тис.грн.

Видано 31 посвідчення членам сімей загиблих ветеранів війни для членів родин 19 загиблих учасників АТО; 6 посвідчень учасника бойових дій, 3 посвідчення інваліда війни, які користуватимуться пільгами та гарантіями передбаченими Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ”.

Міський голова Микола Романюк наголосив на максимальній увазі до цієї категорії лучан.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ