На Хмельниччині рятувальники презентували вогневу споруду моделювання динаміки небезпечних факторів пожежі

На Хмельниччині рятувальники презентували вогневу споруду моделювання динаміки небезпечних факторів пожежі

11.02.15 16:57 0 817
10 лютого на базі навчального пункту Навчально-методичного центру та безпеки життєдіяльності у Хмельницькій області відбулася презентація вогневої споруди моделювання динаміки небезпечних факторів пожежі. На захід начальник Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Борис Болібрух запросив спеціалістів із Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Національного університету «Львівська політехніка», а також Хмельницького політехнічного коледжу.

Як зазначив Борис Болібрух, колектив Головного управління вкотре демонструє свій поступ у галузі запровадження європейських стандартів щодо захисту населення і територій у разі виникнення надзвичайних ситуацій. У першу чергу, це стосується методики підготовки пожежників-рятувальників. Протягом минулого року рятувальники разом із фахівцями Львівського державного університету безпеки життєдіяльності та працівниками Навчально-методичного центру провели кропітку роботу та створили теплодимокамеру, що є прототипом європейського тренажера. Крім того, підготовили методичні рекомендації щодо підготовки пожежників у теплодимокамері із застосуванням передових технологій визначення температурних режимів.

Адже відомо, що майже 80% всіх пожеж виникають у житловому секторі, як правило в 2-3 кімнатних квартирах, де температурна вже на 7-8 хвилині сягає 400-450 оС та більше. Час прибуття рятувальників до місця події у містах – 5-7 хвилин. Саме тому надзвичайно актуально постає питання якісної підготовки рятівників до роботи з захисними апаратами, адже практично кожна 3-тя пожежа ліквідовується службою порятунку з використанням засобів захисту органів дихання. Вогнева споруда створена з контейнеру модульного типу. Ми забрали і змоделювали теплодимокамеру таким чином, щоб це відповідало методикам європейського зразка. В середині є лабіринти, розставлена відповідна апаратура, що знімає температурні показники та передає їх на комп’ютер, - продовжив Борис Болібрух.

Фахівець Львівського державного університету безпеки життєдіяльності повідомив, що вивчивши досвід таких країн, як США, Республіка Польща, Нідерланди працівниками університету та рятувальниками Хмельниччини вперше в Україні розроблено та введено в експлуатацію такий тренувальний комплекс. Основне його призначення розподіляється на два етапи. Перший, – це вивчення динаміки небезпечних факторів пожежі. Другий – дізнатися, як на початковій стадії розгорається вогнище, розповсюджуються продукти згорання та температура. Ми маємо змогу дізнатися, як вплинути на небезпечні фактори пожежі, щоб забезпечити безпеку для особового складу. Це можна досягти, наприклад, шляхом створення водяного екрану, що зменшить дію теплового навантаження. Також не варто забувати про психологічну підготовку пожежників-рятувальників, які повинні знати, що їх чекає в тому чи іншому випадку. Крім того, у вогневій споруді можна змоделювати ефект зворотної тяги, щоб знати, як не допустити такого жахливого для вогнеборців ефекту під час справжніх пожеж.

Вогнеборець Володимир Топоровський, який у ланці газодимозахисників врятував на умовній пожежі «постраждалого», розповів, що всередині теплодимокамери температура нарощується щохвилини, це свідчить про те, що на пожежі не можна гаяти часу, а якнайшвидше та найбезпечніше працювати та бути готовими до дій у найважчих умовах.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Працівники міліції "по ...
Наступна новина: На Тернопільщині не ...

КОМЕНТАРІ