У Львові представили видання-переможці премії «Українська книжка року»

У Львові представили видання-переможці премії «Українська книжка року»

12.02.15 09:43 0 631
Цьогоріч два проекти львівського видавництва «Світ» здобули перемогу у двох із трьох номінаціях щорічної премії Президента України «Українська книжка року». 11 лютого, у Львові представили ці видання: тритомник Левка Різника та книгу «Вулицями старого Києва» Ольги Друг.

Про це повідомляє кореспондент .

Нагадаємо, у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію присудили тритомнику Левка Різника: «Самотність пророка або Добрий Ангел Івана Франка», «Поет і владика», «Доктор і професор».

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» переможцем визначено видання «Вулицями старого Києва» Ольги Друг. У кожній з номінацій розглянули по 33 художні твори класичної та сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

Під час презентації видань директор видавництва «Світ» Ігор Мельник зазначив, що це найвище визнання роботи підприємства.

«Ці видання – це результат діяльності видавництва за 25 років. Ще з 1989 року у нас була ціла лінія, яка працювала над українською державністю. Ця премія – це підсумок роботи видавництва та самих авторів», – зазначив Ігор Мельник.

Він розповів, що трилогія Левка Різника розповідає про творчу спадщину Івана Франка, митрополита Андрея Шептицького та Михайла Грушевського.

«Впродовж свого життя Левко Різник утвердився як майстер прози, людина, яка з кропіткою працею досліджує життя великих українців. Він скрупульозно вивчив архівні документи, першоджерела і надзвичайно прискіпливо у прекрасній художній манері виклав і показав творчі побутові взаємини Івана Франка і Михайла Грушевського, Івана Франка і митрополита Андрея. На цьому фоні він також показав проблеми, які актуальні і в наш час, зокрема, проблему єдності українців», – розповів Ігор Мельник.

Автор трилогії розповів, що він з Франком «ріс з дитинства». Спочатку була казка «Лис Микита», а пізніше – його публіцистика, романи.

«Я взявся за цю роботу, усвідомивши, яку величезну втрату понесла українська культура через ідеологію комунізму. Ця ідеологія та Імперія зла більше як 80% культурних українських цінностей заборонила. Для культурного вжитку залишила малу частину. Такі постаті як митрополит Шептицький, Михайло Грушевський подавали як ворогів. Залишили лише одного Івана Франка, але не цілу постать. Його подавали як соціаліста», – розповів автор.

За його словами, зараз найголовніше завдання українських вчених, публіцистів і письменників – це «повернути до вжитку все українське духовне культурне багатство вільного народу». Саме це письменник і намагався зробити.

«Я почав із Франка. 1903 році він писав, якщо буде побудована держава за зразком Енгельса і Маркса, то це буде найстрашніша деспотія у світі. Його пророцтво збулося. Таких випадків (пророцтв, – ред.) у Франка багато. Я намагався показати Каменяра від народження до моменту написання поеми Мойсей, акцентуючи на його пророчих здібностях», – розповів Левко Різник.

Друга книга з трилогії «Поет і владика» показує, що Франко і Шептицький не були ворогами.

«Вони йшли двома паралельними шляхами у напрямі до відродження України як держави: Франко літературним, науковим, а Шептицький духовним. Митрополит дуже високо ставив Івана Франка», – розповів письменник.

Третя частина спростовує твердження часів Радянського союзу про неприязнь Франка та Грушевського.

«Я описав період від 1894 року, коли Грушевський прийшов професором до Львівського університету і до 1905 року, коли у них (Грушевського та Франка, – ред.) була найбільша співпраця «Літературно-наукового вісника». Вони тісно дружили. Франко належав до фамілії Грушевського, яка його завжди підтримувала», – зазначив автор.

Науковець з Києва Ольга Друг, яка є автором книги «Вулиця старого Києва», що отримала премію у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» не змогла приїхати на презентацію до Львова. Ігор Мельник розповів, що науковець провела ґрунтовне дослідження.

«Про Київ видали сотні книг, але «Вулицями старого Києва» написала науковець, яка провела величезну роботу. Вона прекрасно володіє архівними матеріалами, вона дослідила історію Києва через постаті, будинки, різні події. Таким чином видавництво разом з автором показало український Київ від княжих часів, великих гетьманів до періоду Центральної Ради», – розповів Ігор Мельник.

Він зазначив, що у книзі можна знайти не лише портрети великих українців, інформацію про їхні діяння, а й пам’ятки, які вони створили. Також видання розкаже про те, на яких вулицях жили українські актори.

«Ця книга надзвичайно цінна тим, що вона побудована на архівних матеріалах. Там немає вигаданих речей. Її високо оцінили експерти», – наголосив видавець.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Преса звертає увагу на ...

КОМЕНТАРІ