У Житомирі газетна публікація допомогла викрити ще одну аферу шахраїв

У Житомирі газетна публікація допомогла викрити ще одну аферу шахраїв

12.02.15 15:59 0 791
Прочитавши у пресі попередження про оборудки аферистів, житомирський пенсіонер зважився розповісти міліціонерам про неприємність, що трапилася з ним кілька місяців тому. Як виявилось, правоохоронці вже затримали зловмисників, а дідусева історія стала ще одним епізодом у кримінальному провадженні.

На жаль, давно відома, але від того не менш дієва схема шахрайства усе ще «спрацьовує» на руку ошуканцям. Вони телефонують за випадковими номерами, сповіщаючи людям про затримання сина чи доньки міліцією за нібито вчинення серйозного правопорушення, та пропонують «все владнати» за певну винагороду.

Аби запобігти таким випадкам, правоохоронці реалізують низку заходів, у тому числі й профілактичного напряму. Міліціонери проводять бесіди з жителями області, розміщують у людних місцях інформаційні листівки та плакати. Значну роль у цьому відіграють ЗМІ: застережні сюжети на телебаченні та по радіо, публікації у пресі та мережі Інтернет дозволяють попередити людей про небезпеку та скоротити кількість прикрих випадків.

- Про те, що правоохоронці розшукують людину, яку шахраї ошукали минулого літа, мені сказав сусід, - розповідає 76-річний житомирянин Сергій Миколайович. – Він знав, що тоді зі мною трапилася подібна історія, а тому навіть вирізав з газети цю публікацію та приніс мені. Переконав, що треба звернутися до міліції.

Пенсіонер зателефонував за вказаним номером і вже за півгодини розповідав слідчому про свою неприємність.

- Це було у червні. Тоді увечері, коли задзвонив телефон, слухавку взяла дружина, й одразу розплакалася, - пригадує Сергій Миколайович. – На моє запитання відповіла, що нібито з міліції їй повідомили, що наш син потрапив у ДТП та здійснив наїзд на людину.

Коли телефон задзвонив знову, до нього підійшов голова родини. Незнайомець запропонував батькам «залагодити ситуацію» та повідомив, що для цього потрібно… 10 тисяч доларів США. Почувши у відповідь, що вони пенсіонери і зроду такої суми не мали, запитав, скільки можуть дати.

- У нас було 10 тисяч гривень заощаджень, тож я здогадався сказати, що маю тільки половину, тобто 5 тисяч, - розповідає пенсіонер. – Незнайомець призначив зустріч у місті.

Втім, Сергій Миколайович спробував все ж таки набрати номер телефону сина, однак той не відповідав. За кілька хвилин старший онук повідомив, що тато поїхав на рибалку, а мобільний забув удома, тож зв'язку з ним немає.

- Якби не цей збіг, я б не дав нас ошукати! – Зауважує житомирянин. – А так – захвилювалися ще більше і я вирушив на зустріч.

На зупинці до пенсіонера підійшов незнайомець у цивільному, назвався товаришем псевдоміліціонера, забрав гроші та сказав йому зайти у певний кабінет у міському відділі міліції.

- Туди я й прийшов, сказав черговому, що мене викликали на бесіду. Той дещо здивувався, але сказав, де знайти потрібний кабінет, - розповідає чоловік. – Але там було замкнено, вже була пізня пора.

На виході із міськвідділу Сергій Миколайович сказав черговому, що нікого не застав. А той ще й попередив дідуся, щоб він був обережний, бо, мовляв, зараз дуже шахрайства розповсюджені.

- А я… не зізнався йому, що сам щойно зрозумів, в яку неприємність потрапив, - продовжує пенсіонер. - Прийшов додому, а там саме син повернувся. То ми від радості, що історія про аварію – неправда, вирішили забути про цей випадок. І якби не сусід, до міліції я б уже й не пішов.

В обласному Управлінні УМВС слідчі прийняли у Сергія Миколайовича заяву про вчинені відносно нього правопорушення. За попередніми даними, затримані нещодавно зловмисники причетні і до згаданого випадку. Тож, кримінальне провадження поповниться ще одним епізодом їх злочинної діяльності.

Разом з тим, міліція нагадує громадянам, що у подібних випадках необхідно зберігати спокій. Слід пам'ятати, що залагоджувати будь-які неприємності за допомогою грошей – злочин.

У разі, якщо вам повідомляють про затримання міліцією рідної людини, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього спробуйте зв'язатися зі своїм сином чи донькою та уточнити, чи все у них гаразд. Якщо це не вдається – негайно телефонуйте на «102» - можливо, вас намагаються ошукати!

Наталя Тимчук,

СЗГ УМВС України

в Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Улучшаем свой интеллект

КОМЕНТАРІ