Буковина: "Виявляємо та попереджуємо злочинність серед неповнолітніх!"

Буковина: "Виявляємо та попереджуємо злочинність серед неповнолітніх!"

14.02.15 09:00 0 820
На сьогоднішній день проблема правопорушень серед неповнолітніх є і залишається однією з найгостріших в українському суспільстві. Як свідчать дослідження, основними причинами правопорушень серед неповнолітніх є соціально-економічні фактори, такі, як зубожіння населення, зростання в суспільстві соціальної напруги, рівня безробіття.

Окрім цього, політична нестабільність загострює економічну та соціальну ситуацію в Україні. Ще одним чинником є несприятливе сімейне оточення, проблеми у взаємостосунках неповнолітнього в шкільному середовищі, негативний вплив позашкільного середовища. Також неформальні та кримінальні об'єднання втягують неповнолітніх до вчинення правопорушень. Про те, як минув 2014 рік у сфері виявлення та профілактики злочинності серед неповнолітніх у районі, розповідає т.в.о начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Кіцманського РВ УМВС України в Чернівецькій області (далі — СКМСД), капітан міліції Назар МИРОНЮК.

— Поясніть нашим читачам детальніше, у чому полягає робота вашого сектору?

— Ми здійснюємо комплекс оперативних та профілактичних заходів, спрямованих на попередження, виявлення, розкриття кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми та за їх участю, а також на стабілізацію оперативної обстановки в підлітковому середовищі на території району.

Також до обов'язків працівників сектору належить виявлення адміністративних правопорушень, вчинених неповнолітніми особами та відносно них, виявлення підлітків, які порушують адміністративне законодавство та дорослих осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність, пияцтво, наркоманію, жебракування. Крім того, ми виявляємо та беремо на облік неблагополучні сім'ї, осіб, які вчиняють насильство в сім'ї, та проводимо профілактичну роботу з підлітками, які перебувають на нашому обліку.

— Яка статистика порушень серед неповнолітніх та стосовно них на території нашого району?

— За 2014 рік маємо 7 кримінальних та 143 адміністративні правопорушень, які скоїли неповнолітні та відносно них. Зокрема, щодо дорослих осіб складено 38 протоколів за неналежне виховання їхніх неповнолітніх дітей, 6 — за дрібне хуліганство, 31 — за появу в громадському місці у нетверезому стані, 27 —за доведення неповнолітніх до стану сп'яніння, 33 — за куріння у невстановленому місці. Також складено 3 протоколи за ст. «Насильство в сім'ї», 1 протокол — за порушення порядку перебування дітей в розважальних закладах та 11 протоколів за порушення правил торгівлі.

На профілактичний облік прийнято 7 неповнолітніх, знято — 11. Станом на на обліку перебувають 2 неповнолітніх.

— Які найпоширеніші злочини скоюють неповнолітні?

— Це переважно хуліганські дії, дрібні крадіжки, побиття. Маємо кілька випадків вчинення розпусних дій відносно неповнолітніх осіб, розповсюдження порнопродукції, вирощування макової соломки та зберігання набоїв. Окрім того, виявлено 2 випадки підробки службової документації.

— Які заходи проводяться з метою виявлення та попередження таких правопорушень?

— За звітний період поточного року співробітниками СКМСД та інших служб Кіцманського РВ УМВС спільно із зацікавленими відомствами та організаціями проведено 59 рейдів по відпрацюванню місць відпочинку та концентрації молоді. За різні правопорушення до Кіцманського РВ УМВС доставлено 76 неповнолітніх осіб. Спільно з працівниками служби у справах дітей та районного центру соціальних служб для молоді за місцем проживання перевірено 35 функціонально неспроможних сімей. З метою запобігання правопорушенням та правового виховання неповнолітніх проведено 79 виступів та бесід. Виявляємо також неповнолітніх осіб, які жебракують та бродяжать, зокрема, протягом року було виявлено 21 неповнолітню особу зазначеної категорії, яка перебувала на вулиці села після 23-00 години без супроводу батьків.

— Чи є якісь вагомі засоби впливу на молодь, які здатні запобігти поширенню злочинності серед неповнолітніх?

— Серед першочергових засобів попередження є посилення профілактичної роботи з учнями навчальних закладів району, своєчасне виявлення неблагополучних сімей та їх постійний облік, а також вживання щодо батьків, які ухиляються від виконання передбачених законом обов'язків по вихованню та навчанню своїх неповнолітніх дітей, суворих заходів. Також продовжити заходи по відпрацюванню місць концентрації молоді, розважальних та гральних закладів, а також по виявленню осіб, які розповсюджують порнографічну продукцію, наркотичні засоби, реалізують підліткам спиртні та тютюнові вироби. Проводити відпрацювання населених пунктів району з найбільш криміногенною оперативною обстановкою.

— Дякую за розмову.

Розмову вела

Янна НИКОЛАЙЧУК,

газета «Вільне життя»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Грицак: Єдності «двох ...
Наступна новина: Как выбрать мужскую куртку

КОМЕНТАРІ