Львівська галерея мистецтв представила альбом з виставки «Образ Богородиці»

Львівська галерея мистецтв представила альбом з виставки «Образ Богородиці»

14.02.15 14:30 0 830
87 ікон Богородиці із фондосховищ Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, які раніше ніде не експонувалися, тепер можна побачити не лише на виставці у музеї на вул. Стефаника у Львові, а й в альбомі-каталозі «Образ Богородиці», презентація якого відбулася 13 лютого.

Про це повідомляє кореспондент .

Марія Сойко, яка організувала виставку, також працювала і над каталогом. Вона розповіла, що у фондосховищах музею знаходиться понад 66 тис. експонатів, однак вдається показати лише 6-8% усього. Саме тому, працюючи у фондосховищах, вона вирішила організувати виставку ікон.

«Виставка налічує 87 експонатів періоду від ХIV до середини ХХ ст. Мине трохи часу і ми заховаємо ці скарби за величезні мури фондосховищ. Може, хтось за сто років знову відважиться їх показати. Саме тому виникла ідея створити каталог», – розповіла Марія Сойко.

Завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв професор Роман Василик зазначив, що праця над експозицією – це подвиг. А коли це «виливається у прекрасне видання – це історія».

Мистецтвознавець професор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців додав, що каталог – це дуже професійна робота, яка «дасть можливість глибше інтерпретувати історичні періоди українського мистецтва, що у книгах подаються поки звужено, без ширшого погляду на те, що відбувалося в інших мистецьких середовищах» різних країн: «Це свідчення того, що в Україні є середовища, які здатні на значно вищому і якісному рівні репрезентувати той спадок українців і спадок інших культур на наших етнічних землях та культурні діалоги, які супроводжували нас протягом століть».

«Куратор грамотно підійшов до формування візуального ряду, який дає можливість відстежувати певні зв’язки між різними школами, періодами історії та відчути динаміку трансформації погляду на сам образ Богородиці», – додав він.

Зазначимо, Марія Сойко присвятила виставку та каталог своїй матері, яка здійснила великий подвиг – народила і виховала одинадцятеро дітей.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: На Вінничині під вагою ...

КОМЕНТАРІ