Грицак: Єдності «двох братніх народів» України і Росії більше не буде

Грицак: Єдності «двох братніх народів» України і Росії більше не буде

14.02.15 08:47 0 681
Український і російський народи розійшлися назавжди, «єдності братніх народів» більше не буде.

Про це повідомив відомий український історик, директор Інституту історичних досліджень Львівського університету імені Івана Франка, член конкурсної комісії з виборів директора Антикорупційного бюро Ярослав Грицак в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

«Ми розійшлися назавжди, тому «єдності братніх народів» більше не буде. Але колись все-таки ми повинні будемо шукати примирення. Як Франція примирилася з Німеччиною чи Німеччина – з Польщею. Ці країни воювали між собою впродовж сотень років, але знайшли в собі сили примиритися. Як потім виявилося, для обопільної користі», – зазначив Я.Грицак.

Позитивним історик вважає досвід такого примирення України з Польщею.

«Я вважаю цей факт найбільшим досягненням України за останні 25 років. Бо як його наслідок Європа отримала можливість розширення на схід, а Україна – сильного союзника і адвоката всередині європейської спільноти. Польща довела, що за відмовою від постімперських пережитків йде стрімкий розвиток. Вони визнали, що Львів – це українське місто, а Вільнюс – литовський. Крапка. Росія від своїх постімперських комплексів не позбулася і тому шанси на реформи там не високі», – пояснив Я.Грицак.

Щодо того, через скільки часу можливе примирення України з Росією, історик зазначив:

«Я історик, а не пророк. Тому не можу назвати вам точний час. Але, припускаю, для початку потрібно, щоб Росія зазнала поразки у війні. Так як поки ще росіяни не відчувають масштабів катастрофи і багато хто думає, що їхня країна на вірному шляху. Ніхто не мириться з доброї волі, до цього мають примусити обставини».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі міліціонери ...
Наступна новина: Буковина: "Виявляємо ...

КОМЕНТАРІ