У Рівненській області розповіли як не стати жертвою інтернет-шахраїв

У Рівненській області розповіли як не стати жертвою інтернет-шахраїв

14.02.15 14:19 0 773
Останнім часом на території області збільшилася кількість так званих карткових та телефонних шахрайств. Кожного дня тільки в обласному центрі реєструється близько 2-х — 5-ти випадків. Для того щоб не стати жертвою аферистів необхідно знати схеми, за якими вони діють.

Найчастіше на гачок шахраїв люди потрапляють у мережі інтернет на сайтах оголошень, таких як OLX, Аukro, тощо. Шахраї телефонують до громадян, які продають речі, а найчастіше це весільні сукні і дитячі коляски. Зловмисники представляються покупцями, домовляються про ціну, обіцяють переказати гроші на банківську картку власника товару, а товар через нову пошту має поїхати до покупця.

Все начебто просто. Але в процесі переказу коштів начебто виникають проблеми. Вам кажуть, що на банківській картці повинна бути певна сума грошей (2, 3, 5 тисяч гривень), чи картка не така, а потрібна лише кредитна, або у покупців взагалі рахунок юридичних осіб. Шахраї запевняють, що гроші перерахують миттєво, однак потрібно лише продавцям змінити деякі налаштування картки у терміналі «Приватбанку» чи «Ощадбанку».

Біля терміналу шахраї по телефону підказують, що потрібно здійснити для успішного переказу грошей, і як результат — потерпілі громадяни власноручно перераховують власні або кредитні гроші на банківські рахунки шахраїв. За лічені хвилини гроші ошуканих громадян знімаються в банкоматах східних та південних регіонів України, телефонний зв'язок із шахраями зникає назавжди.

За подібною схемою шахраї беруть номер картки продавця нібито для переказу грошей, а через деякий час із номеру з кодом 056 (телефонний код м. Дніпропетровська) телефонує представник Приватбанку та пропонує допомогти із налаштуваннями та підключеннями послуг, або просто випитує залишок на рахунку, ліміт зняття, термін дії картки тощо. Після цього з карток продавців зникають гроші.

Що потрібно знати, щоб не знати жертвою шахраїв!

- Ніколи не повідомляйте стороннім особам дані про вашу банківську картку, такі як термін дії картки, СВВ код (тобто три цифри із задньої сторони картки), ліміт на зняття, залишок коштів та номер телефону який прив'язаний до картки, дату народження тощо. Все що потрібно знати покупцю для успішного переказу коштів це номер вашої картки та ПІБ щоб не помилитися .

- Для того щоб на Вашу картку надійшли кошти, не потрібно підходити до банкомату та по інструкціям від незнайомих людей проводити якісь операції. У разі, якщо у Вас виникли якісь питання зверніться на гарячу лінію банківської установи, де ви безкоштовно отримаєте допомогу від співробітників банку. Телефон гарячої лінії ви завжди зможете знайти на звороті банківської картки.

- Ніколи не повідомляйте стороннім особам коди чи іншу інформацію, що надходить до Вас за допомогою СМС повідомлень від банківських установ. При наявності номеру картки та кодів шахраї зможуть зняти гроші в будь-якому банкомату України навіть за фізичної відсутності вашої картки, наприклад за допомогою послуги екстренні гроші.

- Здійснюючи оплату за товар наперед на незнайомих сайтах чи у продавців в соціальних мережах, ви ризикуєте не отримати даний товар. Будьте обачними.

Звичайно, шахрайських схем є дуже багато, і такий вид шахрайства як купівлі речей в мережі інтернет є лише одним із багатьох способів збагачення аферистів за рахунок довірливих громадян.

СЗГ УМВС України

в Рівненській області

(за матеріалами УКР УМВС )
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: рятувальники разом із ...
Наступна новина: На Тернопіллі рада ...

КОМЕНТАРІ