На Тернопіллі рятувальники попереджають про небезпеку спалювання сміття

На Тернопіллі рятувальники попереджають про небезпеку спалювання сміття

16.02.15 08:44 0 754
14 лютого о 19:49 у Тернополі на вулиці Крушельницької виникла пожежа сміття на території новобудови. Вогнем знищено будівельне сміття на площі 0,5 м.кв. Причина виникнення пожежі та матеріальні збитки встановлюються. Пожежу ліквідовано черговим караулом 1-ї державної пожежно-рятувальної частини ДПРЗ-1 Управління.

Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звертається до мешканців Тернопільщини з проханням не спалювати побутове сміття.

Спалювання сміття негативно впливає на стан навколишнього середовища і загрожує здоров’ю людей, також безконтрольне горіння може призвести до виникнення пожежі. Під час горіння виділяються різні речовини, які загострюють або викликають захворювання, — переважно серцево-судинної системи і дихальних шляхів. При термічному розкладанні несортованого сміття в атмосферу виділяються діоксини і інші небезпечні речовини.

Дим від горіння сухої трави і листя містить усі отруйні речовини, що їх вбирає у себе трава і листя протягом літа: сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ). Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання. Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин. Уламки меблів, старих дерев'яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець. Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо. У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За безлад у громадському ...
Наступна новина: Рівне: працівники ...

КОМЕНТАРІ