На Вінниччині відбулося обласне свято народного мистецтва з нагоди 100-річчя від дня народження заслуженого працівника культури України Марії Руденко (+фото)

На Вінниччині відбулося обласне свято народного мистецтва з нагоди 100-річчя від дня народження заслуженого працівника культури України Марії Руденко (+фото)

17.02.15 10:28 0 691
16 лютого 2015 року, Вінницький обласний центр народної творчості спільно з ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва було проведено обласне свято народного мистецтва з нагоди 100-річчя від дня народження заслуженого працівника культури України, заслуженого майстра народної творчості Марії Руденко.

Марія Оксентіївна Руденко (14.02.1915, с. Слобода-Яришівська, нині Могилів-Подільського р-ну – 14.05.2003, там само), педагог, фольклористка, етнограф, краєзнавець, майстриня ужитково-декоративного мистецтва, авторка сценаріїв народних обрядів, керівник самодіяльного народного ансамблю «Горлиця» (впродовж 33 літ!).

Руденко М.О. – заслужений працівник культури УРСР (1970), лауреат премії ім. П.Чубинського (1992). У Могилеві-Подільському діє районний музей етнографії і народного мистецтва ім. М. Руденко. У місті щорічно проводиться фольклорне свято «Пам'яті Марії Руденко». Також з 1993 року відбувається Всеукраїнське свято народного мистецтва.

Марія Оксентіївна записала понад 3000 народних пісень, тисячі прислів'їв та приказок, казок, легенд, переказів, замовлянь, голосінь, виготовила не одну тисячу оригінальних витинанок, відомих у всьому світі. Її запис «Весілля у Слободі-Яришівській» було опубліковано у двотомнику «Весілля» (К., «Наукова думка», 1970), друкувалися в різноманітних збірниках й інші, зібрані нею фольклорні матеріали. А вишиті неперевершеною майстринею рушники, сорочки, скатерки та картини отримали високу оцінку не лише в Україні, але й експонувалися і зберігаються в багатьох країнах світу: США, Канаді, Австралії, Болівії та ін.

Кримський астроном М. Черних відкрив малу планету, яку назвав на честь Марії Оксентіївни Руденко – «Горлиця».

На свято завітала делегація з міста Могилів-Подільського Хухлей Лариса Василівна, начальник відділу культури і туризму райдержадміністра-ції; Гоцуляк Марія Василівна, директор музею етнографії та народного мистецтва ім. М.О. Руденко – учениця Марії Оксентіївни, майстриня витинанки, писанки, вишивки та народного малярства.

Також в рамках заходу було організована виставка декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва з експонатів Могилів-Подільського музею етнографії і народного мистецтва ім. М.О. Руденко та робіт Марії Руденко з Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Крім того презентовано експозицію «Ювілей подільської берегині» (до 100-річчя від дня народження Марії Оксентіївни Руденко) . Це виставка-ювілей з фондів ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва, підготовлена фахівцями відділу краєзнавства.









Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області у ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ